AFP

Ook in zijn nieuwe veiligheidsstrategie neemt president Trump sterk afstand van het beleid van zijn voorganger Obama. Trumps plan zet de VS centraal, passend bij zijn mantra 'America First'.

"Onze leiders waren druk met natievorming in het buitenland, terwijl ze het nalieten om onze natie op te bouwen en op peil te houden", zei Trump in een toespraak. Hij verwees naar "de huidige sterke economie" en zei dat die de komende jaren "nog beter zal worden".

In het stuk stelt Trump dat landen permanent met elkaar concurreren en dat de VS op alle fronten strijd voert om zijn soevereiniteit te verdedigen, niet alleen tegen vijanden maar ook tegen vrienden.

De veiligheidsstrategie van Trump bestaat uit vier speerpunten: het beschermen van de VS, Amerikanen en de Amerikaanse manier van leven, het bevorderen van Amerikaanse welvaart, het bewaren van vrede door kracht en het uitbreiden van de Amerikaanse invloed in het buitenland.

Trump waarschuwt voor regionale dictators die terreur verspreiden, hun buren bedreigen en massavernietigingswapens maken. Hij noemt Noord-Korea en Iran als voorbeelden van staten die de regio willen destabiliseren en die Amerikanen bedreigen.

Verder worden jihadisten die geweld gebruiken tegen onschuldige mensen genoemd als een belangrijke bedreiging, maar ook internationale drugsbendes.

Klimaatverandering

Obama waarschuwde in zijn laatste veiligheidsstrategie in 2015 nog voor klimaatverandering. Hij noemde die een "dringende en groeiende bedreiging voor de nationale veiligheid".

Trump spreekt zich niet zo sterk uit over het klimaat als zijn voorganger. Hij zegt dat het belangrijk is "om verstandig om te gaan met het milieu".

STER reclame