AFP
NOS Nieuws

Rechtse regeringscoalitie Oostenrijk is rond

De fracties en partijbesturen van ÖVP en FPÖ moeten er dit weekend nog mee instemmen, maar niemand twijfelt eraan dat die ook akkoord gaan met de nieuwe regeringscoalitie in Oostenrijk. De christen-democraat Sebastian Kurz (ÖVP) is het na zeven weken onderhandelen eens geworden met de leider van de rechts-populistische FPÖ, Heinz-Christian Strache.

Bij de verkiezingen in oktober maakte Oostenrijk een ruk naar rechts. De verkiezingen werden gewonnen door de conservatieve Kurz, die nu nog minister van Buitenlandse Zaken is in de centrumlinkse regering van kanselier Christian Kern. Diens partij, de SPÖ, werd bij de verkiezingen van de eerste plaats gestoten, al was het resultaat van de partij minder dramatisch dan verwacht.

Met de 31-jarige Kurz als bondskanselier krijgt Oostenrijk de jongste regeringsleider in Europa. De rechts-populistische FPÖ komt voor de derde keer sinds de Tweede Wereldoorlog in de regering.

Rookverbod gaat niet door

Het regeerakkoord is nog niet tot in detail bekendgemaakt, maar wel is al duidelijk dat er een belastinghervorming komt en een veel strenger immigratiebeleid. Op aandringen van de FPÖ wordt het rookverbod geschrapt dat in mei volgend jaar in de horeca van kracht zou worden. Artsen en een aantal vooraanstaande christen-democraten hebben het schrappen van het verbod scherp bekritiseerd.

Verder wil de nieuwe coalitie de cijfers op de schoolrapporten in het basisonderwijs terug. Voor kinderen die het Duits niet goed beheersen, moeten er speciale klassen komen.

Kandidaten weigeren

President Alexander Van der Bellen (De Groenen) zal het nieuwe kabinet vermoedelijk komende week beëdigen. Hij heeft de bevoegdheid om voorgedragen ministerskandidaten te weigeren, maar de kans dat dat gebeurt wordt in Wenen klein geacht.

Van der Bellen is bij de onderhandelingen van de laatste weken geregeld bijgepraat door Kurz en Strache, zowel over de inhoud van het beleid als de bezetting van ministersposten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl