Verkiezingen Oostenrijk, veel kiezers weten het nog niet
In Oostenrijk zijn de stemlokalen open voor de parlementsverkiezingen. Tot 17.00 uur kunnen de kiezers hun stem uitbrengen, kort daarna volgt de eerste prognose van de uitslag.
In de peilingen gaat de conservatieve ÖVP van minister van Buitenlandse Zaken Sebastian Kurz aan kop. De sociaal-democratische SPÖ en de rechts-populistische FPÖ strijden om de tweede plaats.
ÖVP en SPÖ vormden jarenlang een coalitie. Aan die samenwerking kwam dit voorjaar een einde toen de regering na allerlei conflicten uiteenviel. De verkiezingen van vandaag stonden eigenlijk gepland voor over een jaar.
Lastercampagne
ÖVP-leider Sebastian Kurz is pas 31 jaar. Hij was mikpunt van een lastercampagne waarvoor de sociaal-democraten medeverantwoordelijk worden gehouden. Met nepaccounts op Facebook werd geprobeerd Kurz te beschadigen. Hij is populair bij veel jonge kiezers, geldt als charismatisch en wordt wel Wunderwuzzi genoemd. Critici zeggen dat Kurz met rechtse standpunten over immigratie kiezers probeert weg te halen bij de FPÖ.
Hij heeft de ÖVP uit het slop gehaald en naar zijn hand gezet. Campagne voerde hij onder meer met de slogan 'Diesmal Kurz'. Op de verkiezingsaffiches staat: ÖVP, Liste Sebastian Kurz die neue Volkspartei.
Verwacht wordt dat de onderhandelingen over een nieuwe regering lastig en ingewikkeld worden. Ook in Oostenrijk is het politieke landschap versplinterd. De kans bestaat dat Kurz om een regering te vormen toenadering zoekt tot de FPÖ. Als dat gebeurt, maakt Oostenrijk een ruk naar rechts, zegt correspondent Jeroen Wollaars.
Neonazi's
De leider van de FPÖ, Heinz-Christian Strache (48), is een man met een neonazi-verleden. Zijn partij is na de Tweede Wereldoorlog voortgekomen uit een initiatief van oud-SS'ers. Zelf zegt Strache dat hij dom, naïef en jong was toen hij zich actief bewoog in kringen van rechts-extremisten en neonazi's. Hij stelt dat hij extremisme in al zijn vormen afwijst. Hij zet zich met zijn partij af tegen asielzoekers en zegt te willen voorkomen dat Oostenrijkers een minderheid worden in eigen land.
Uit onderzoek blijkt dat veel kiezers nog niet weten wat ze gaan stemmen. De uitslag kan dus anders uitvallen dan de laatste peilingen.
Of vanavond al duidelijk wordt wie heeft gewonnen, is niet zeker. Er zijn 6,4 miljoen stemgerechtigden, en verwacht wordt dat ten minste 750.000 mensen hun stem per post uitbrengen. Pas morgen worden deze poststemmen geteld en een deel zelfs pas donderdag. Mochten de grote partijen vanavond erg dicht bij elkaar liggen, dan kunnen de briefstemmen uiteindelijk de doorslag geven.