EPA
NOS NieuwsAangepast

Coalitie Oostenrijk nadert einde; regeringsdeelname rechts-populisten naderbij

In Oostenrijk worden waarschijnlijk na de zomer vervroegde parlementsverkiezingen gehouden. Dat heeft minister Kurz van Buitenlandse Zaken gezegd op een persconferentie.

De 30-jarige Sebastian Kurz werd vandaag gekozen als leider van conservatieve coalitiepartij ÖVP. Hij wil dat er een einde komt aan de coalitie met de sociaaldemocratische SPÖ.

Sinds een jaar nemen de spanningen in de coalitie toe. Dat komt onder meer doordat Kurz en de sociaaldemocratische bondskanselier Christian Kern - die beide uitgesproken figuren zijn - geregeld tegenover elkaar staan.

Rijzende ster

De ÖVP zit in een crisis sinds woensdag partijleider Mitterlehner aftrad. Hij slaagde er niet in de spanningen tussen de ministers van zijn partij op te lossen.

Kurz geldt als een rijzende ster in de Oostenrijkse politiek. Hij wil zijn partij omvormen tot een beweging waarin ook plaats is voor mensen van buiten de ÖVP. Een van zijn punten is een harde anti-immigratiepolitiek, reden waarom de rechts-populistische FPÖ hem ervan heeft beschuldigd haar ideeën te stelen.

Voorstel

Morgen spreekt Kurz met Kern en president Van der Bellen. In dat gesprek zal hij een voorstel doen voor vervroegde verkiezingen.

De kans is groot dat de FPÖ onder leiding van Heinz-Christian Strache na de verkiezingen in de regering komt of zelfs als grootste partij de kanselier gaat leveren. Zowel de SPÖ als de ÖVP ziet de FPÖ als mogelijke regeringspartner. De Groenen en de liberalen blijven waarschijnlijk te klein om hen aan een meerderheid te helpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl