Rellen in Ramallah
NOS NieuwsAangepast

Vier Palestijnen gedood, tientallen gewond bij rellen Israël

Bij rellen op de Westelijke Jordaanoever en langs de grens van de Gazastrook zijn vier Palestijnen gedood. Tientallen Palestijnen en een Israëlische agent raakten gewond. Vijf Palestijnen zijn ernstig verwond.

Sinds de Amerikaanse president Trump vorige week besloot om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen wordt er gedemonstreerd in het Midden-Oosten. Na het vrijdaggebed staken Palestijnen op de Westoever en langs de grens van de Gazastrook autobanden in brand en bekogelden de Israëlische politie met stenen. Hierop zette de politie traangas in en werden schoten gelost.

Rellen

Volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid werden twee Palestijnen doodgeschoten in Gaza. Een van hen zou in een rolstoel hebben gezeten omdat hij eerder al betrokken was bij schermutselingen bij de grens. In totaal zouden in Gaza 82 Palestijnen gewond zijn geraakt.

Ook op de Westoever kwamen twee Palestijnen om. Een van hen zou zijn doodgeschoten nadat hij een Israëlische agent had neergestoken. Ook zou hij een nep-bomgordel hebben gedragen. Tien Palestijnen raakten gewond. Sinds het besluit van Trump kwamen acht Palestijnen om bij rellen.

Israël zegt dat zowel in Gaza als de Westoever een menigte van duizenden relschoppers brandende banden, brandbommen en stenen gooiden naar veiligheidstroepen, die vervolgens het vuur openden op de aanstichters.

Woede

Trump brak met zijn voorgangers, die erop aandrongen te onderhandelen met Palestijnen voordat een dergelijke stap kon worden gezet. De Palestijnen zien Oost-Jeruzalem als hoofdstad van hun toekomstige staat.

De Palestijnse president Abbas noemde het besluit van Trump "misdadig". Hij vindt dat de VS niet langer meer geloofwaardig is als bemiddelaar in het conflict. Trump heeft zijn schoonzoon Jared Kushner belast met het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen.

Ook de EU is tegen het besluit van Trump en zegt dat een tweestatenoplossing erdoor bemoeilijk wordt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl