Ambassadeur Rusland: MH17-onderzoek partijdig
De onderzoekers van het het Joint Investigation Team (JIT), die onderzoek doen naar het neergeschoten passagiersvliegtuig MH17, nemen door Rusland aangeleverde informatie minder serieus dan die van amateurspeurders. Dat zegt ambassadeur Sjoelgin van Rusland in een gesprek met de NOS.
Sjoelgin noemt als voorbeeld de conclusie van onderzoekscollectief Bellingcat dat mogelijk de Russische generaal Nikolaj Fjodorovitsj Tkatsjov betrokken is.
"Zodra Bellingcat dit rapport vrijgaf zei het JIT meteen dat ze het zorgvuldig zouden behandelen", zegt Sjoelgin. "Maar waarom wordt de door Rusland geleverde informatie niet hetzelfde behandeld? We wachten al een jaar op een reactie."
Volgens de ambassadeur heeft Rusland nog geen enkele reactie ontvangen op de geleverde radardata en andere informatie. De transparantie van het onderzoek laat te wensen over, vindt hij.
"Al die jaren hebben we geprobeerd behulpzaam te zijn door de Nederlandse onderzoekers allerlei noodzakelijke elementen aan te leveren, zoals het experiment 'op ware grootte' uitgevoerd door de fabrikant van de buk-raketten."
Sjoelgin zegt dat het voor zich spreekt dat ook Rusland wil dat de schuldigen verantwoordelijk gesteld worden. Als dat mensen met de Russische nationaliteit zijn, kunnen zij volgens de Russische grondwet niet worden uitgeleverd.
Rusland is ook niet gebonden aan besluiten van buitenlandse rechtbanken. Volgens Sjoelgin zijn er wel wat juridische mogelijkheden, maar het eindoordeel van Rusland zal gebaseerd zijn op Russisch strafrecht.
Laten we niet op de zaken vooruitlopen.
Of Rusland een Russische veroordeelde in de gevangenis zal zetten, wil Sjoelgin niet zeggen. "Dit is nogal een hypothetische vraag", zegt hij. "Uw vraag gaat uit van een Russische schuldige, maar er zijn nog geen beschuldigingen of aanklachten geweest richting een Russische verdachte. Zelfs de Nederlandse openbare aanklagers hebben hier niets over gezegd. Dus laten we niet op de zaken vooruitlopen."
Rusland blijft tegenstander van een speciaal internationaal tribunaal voor de MH17-zaak, mede omdat het over burgerluchtvaart gaat. Sjoelgin noemt als voorbeelden het Joegoslaviëtribunaal en het Rwandatribunaal. "Wij zijn sceptisch over internationale tribunalen. Ze zijn duur, weinig effectief en gepolitiseerd."