NOS NieuwsAangepast

Russische ambassadeur: wij maken geen nepnieuws in Nederland

Rusland maakt geen nepnieuws en is niet bezig met andere soorten politieke inmenging in Nederland. Dat zegt ambassadeur Sjoelgin van Rusland in een gesprek met de NOS. Hij voegt eraan toe dat de beschuldigingen van het kabinet op dat punt de relatie met Nederland verslechteren.

Russische ambassadeur: Rusland doet niet aan inmenging en nepnieuws

"De relatie tussen Rusland en Nederland is niet op zijn best", zegt Sjoelgin. "In deze context is elke niet onderbouwde of niet gecheckte beschuldiging helemaal niet nuttig. Ze weerhouden ons ervan onze volledige medewerking te verlenen."

Hij wil niet reageren op de specifieke uitspraken van minister Ollongren over Russische beïnvloeding. "Ik ben wat terughoudend om te reageren op wat op een binnenlandse aangelegenheid lijkt: het overleg tussen de minister en het parlement."

Hij zegt dat er geen bewijs is van Russische inmenging en dat het absoluut zinloos is het er over te hebben.

'Beschuldigingen aan adres Rusland slecht voor relatie met Nederland'

Sjoelgin vindt dat Rusland ten onrechte wordt neergezet als een "gigantische kwaadaardige octopus die dreigend rondwaart over de vrije wereld met als doel het vernietigen van kwetsbare democratieën als Nederland, Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten."

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken schreef in een brief aan de Tweede Kamer dat Nederland onder meer doelwit is van de Russische inlichtingendiensten.

Ook Nederlands hoogste militair bij de NAVO, luitenant-generaal Jan Broeks, waarschuwde voor beïnvloeding vanuit Rusland.

Het complete interview met de Russische ambassadeur Sjoelgin

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl