Kolonel-generaal Nikolai Fedorovich Tkachev in het Russische Jekaterinenburg zomer 2017
Aangepast

Bellingcat: naam bekend van generaal betrokken bij BUK-raket MH17

Een van de militairen die wordt gezocht in het onderzoek naar de ramp met de MH17 is waarschijnlijk de Russische generaal Nikolaj Fjodorovitsj Tkatsjov. Tot die conclusie komt onderzoekscollectief Bellingcat na het beluisteren van opgenomen gesprekken en een analyse van zijn stem.

Het Joint Investigation Team (JIT), dat onderzoek doet naar de ramp met de MH17, zoekt al tijden naar meer informatie over twee personen: de ene wordt Orion genoemd, de andere Delfin.

Onderzoekscollectief: gezochte man op MH17-tapes is Russische generaal

In september 2016 publiceerde het JIT een oproep om informatie te geven over de twee. Daarbij werden enkele getapte telefoongesprekken vrijgegeven, waarin onder meer gesproken wordt over een konvooi dat naar het plaatsje Snizjne gaat. Bij dat dorp is op de dag van de ramp een Buk-lanceerinstallatie gezien.

Ook vertellen mannen in de taps dat "een ding geladen, gecamoufleerd en weggereden" is. Het object wordt niet concreet benoemd. Het JIT heeft niet bekendgemaakt wat de betrokkenheid van de twee is, maar wil wel graag meer over hen weten.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft het JIT "met veel belangstelling kennisgenomen van de informatie die Bellingcat heeft gepubliceerd".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl