Injectie van een zaadcel in een eicel bij een ivf-behandeling
NOS Nieuws

Geen celstraf voor vruchtbaarheidsarts die eigen zaad gebruikte

Een Amerikaanse vruchtbaarheidsarts die meerdere keren zijn eigen zaad gebruikte om vrouwen te bevruchten, hoeft van de rechter niet de cel in. Het bedrog is namelijk niet wettelijk verboden in Indiana.

De rechter veroordeelde Donald Cline (79) wel voor belemmering van de rechtsgang, omdat hij tegen onderzoekers loog over zijn praktijken. Daarvoor kreeg hij een voorwaardelijke celstraf van een jaar.

Cline leidde een vruchtbaarheidskliniek in de stad Indianapolis. In de jaren 70 en 80 vulde hij geregeld zelf zijn voorraad aan als er niet voldoende donoren waren. Tegen de vrouwen hield hij vol dat donoren studenten medicijnen waren en niet meer dan drie keer werden gebruikt.

Het spijt hem alleen dat hij is gepakt.

Slachtoffer Donald Cline

Het staat vast dat Cline twee kinderen heeft verwekt met zijn eigen zaad. Kinderen van vrouwen die door Cline zijn behandeld, zeggen dat uit vaderschapstesten blijkt dat het om zeker twintig mensen gaat. Cline zou bovendien zelf van vijftig gevallen hebben gesproken.

De slachtoffers zijn woest dat Cline een voorwaardelijke straf heeft gekregen. "Hij heeft jarenlang de rechten van deze vrouwen geschonden. En hij toonde geen spijt, hij wist wat hij deed", zegt een van de verwekte kinderen. "Het spijt hem alleen dat hij is gepakt", vult een ander aan.

Voor zijn leugens had Cline drie jaar cel kunnen krijgen. Hij ging in 2009 met pensioen.

De zaak lijkt op de verhalen rond de Nederlandse spermadokter Karbaat, die ruim 20 kinderen verwekt zou hebben. Hij overleed voordat het tot een zaak kon komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl