In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Ziekenhuis in Eindhoven gebruikte donorzaad van kliniek Karbaat

Het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven heeft jarenlang vrouwen geïnsemineerd met donorzaad dat afkomstig was van de omstreden zaadkliniek van Jan Karbaat.

Karbaat kwam begin dit jaar in opspraak omdat hij als directeur van een spermabank in Barendrecht tientallen kinderen zou hebben verwekt met zijn eigen sperma. Van achttien mensen is vrijwel zeker dat ze zijn biologische kind zijn.

Zaadbank

Het Máxima Medisch Centrum zegt met name rond 1985 zaad van Karbaats kliniek te hebben gebruikt. Maar ook in de jaren erna kunnen vrouwen met zaad vanuit de kliniek zijn geïnsemineerd. Dat kan gaan om zaad van Karbaat zelf, maar dat hoeft niet. Er waren ook andere donoren.

Hoeveel vrouwen precies van het sperma uit de kliniek gebruik hebben gemaakt, is niet bekend. "Vrouwen die hier kwamen, namen hun eigen zaad mee. Ze weten dus allemaal zelf waar het zaad vandaan komt. Wij weten dat vaak niet", zegt een woordvoerder van het Máxima Medisch Centrum. Het ziekenhuis had geen eigen zaadbank. Zaad moest dus altijd van 'externe bronnen' komen.

Biologisch kind

Er heeft zich bij het ziekenhuis één persoon gemeld die zich afvraagt of Jan Karbaat zijn of haar vader is, meldt Omroep Brabant. "Verder hebben we geen reacties gekregen", laat de woordvoerder van het ziekenhuis weten. Voor hulp bij de zoektocht naar hun biologische familie kunnen mensen onder meer terecht bij het Fiom en Stichting Donorgegevens.

Begin juni werd duidelijk dat ook vruchtbaarheidskliniek Geertgen uit Brabant ingevroren zaad kocht uit de kliniek van Karbaat.

Advertentie via Ster.nl