President Kuczynski van Peru
NOS NieuwsAangepast

Roep om aftreden president Peru vanwege corruptie

Het corruptieschandaal in Latijns-Amerika rond bouwconcern Odebrecht breidt zich steeds verder uit. In Peru ligt nu president Pedro Pablo Kuczynski onder vuur. Zowel de oppositie als leden van zijn eigen partij willen dat hij aftreedt.

Kuczynski verscheen na een kabinetsoverleg geflankeerd door ministers op tv. Hij hield vol dat hij onschuldig is, en weigert daarom af te treden.

Tussen 2004 en 2012 zou Kuczynski ruim 4 miljoen euro hebben gekregen van het Braziliaanse Odebrecht. Dat blijkt uit documenten die het bedrijf aan het parlement van Peru heeft gegeven. Kuczynski bekleedde in die periode verschillende ministersposten. De president zegt dat hij destijds wel eigenaar was van het bedrijf dat het geld ontving, maar niet de dagelijkse leiding in handen had.

Odebrecht, dat in heel Latijns-Amerika grote bouwprojecten uitvoert, is verwikkeld in een aantal omvangrijke fraudezaken in onder meer Brazilië, Peru en Ecuador. Het bedrijf heeft al toegegeven dat het zo'n 666 miljoen euro aan steekpenningen heeft betaald in twaalf landen in Latijns-Amerika.

Petrobras

Gisteren werd de vicepresident van Ecuador veroordeeld tot zes jaar cel omdat hij smeergeld had aangenomen van het bedrijf. In ruil voor het geld gunde hij overheidsopdrachten aan Odebrecht.

Een voormalige manager van het bedrijf zei vorige maand dat ook de Venezolaanse president Maduro smeergeld heeft gekregen. Ook in het corruptieschandaal in Brazilië, speelt Odebrecht een rol, naast staatsoliebedrijf Petrobras.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl