President Maduro van Venezuela AFP

De Venezolaanse president Maduro heeft voor zeker 35 miljoen dollar aan steekpenningen ontvangen van een Braziliaans bouwconcern, zegt een voormalige topman van het bedrijf. Hij vertelt zijn verhaal over de omkoping op een video-opname die is verspreid door de uit Venezuela gevluchte hoofdaanklager Luisa Ortega.

De Braziliaanse bouwgigant Odebrecht, die in heel Zuid-Amerika grote infrastructurele projecten en andere opdrachten uitvoert, is verwikkeld in een aantal omvangrijke fraudezaken in onder meer Brazilië, Peru en Ecuador. Vorig jaar erkende Odebrecht dat een geheime afdeling van het concern in totaal 800 miljoen dollar aan smeergeld heeft uitgekeerd aan tal van belangrijke bestuurders.

Kas spekken

De socialist Maduro vroeg in 2013, in de aanloop naar de presidentsverkiezingen, een bedrag van 50 miljoen dollar aan Odebrecht om zijn campagnekas te spekken. Uiteindelijk werd voor 35 miljoen dollar aan steekpenningen uitgekeerd, vertelt het voormalige hoofd van de Odebrecht-afdeling in Venezuela op de bandopname.

Oud-hoofdaanklager Ortega heeft de videobeelden op haar blog geplaatst. Volgens justitie in Brazilië is de opname authentiek.

Ortega vluchtte in augustus naar Colombia, nadat ze was ontslagen vanwege haar kritiek op de autoritair optredende Maduro. De president is in eigen land omstreden, omdat onder zijn bestuur de economie is ingestort. Ook heeft hij het parlement op non-actief gezet.

Maduro heeft nog niet gereageerd op het nieuws over de steekpenningen. Ook de staatstelevisie zwijgt over de onthulling.

STER reclame