NOS NieuwsAangepast

Mail makelaar: eigenaar verhuurt alleen aan 'mensen van Nederlandse afkomst'

Er is ophef ontstaan over een mailtje dat een woningzoekend echtpaar ontving van een makelaar. Daarin staat dat een huiseigenaar in het Zuid-Hollandse plaatsje Ter Aar weigert te verhuren aan mensen met een andere afkomst dan de Nederlandse.

Een Marokkaans-Nederlands echtpaar dat een woning zoekt kreeg dit in een antwoord van de makelaar te lezen.

De vrouw, Ihsane uit Boskoop, zegt dat ze gechoqueerd was en de e-mail vol ongeloof en verbazing las. "Ik heb 'm meerdere keren gelezen, het kwam echt hard binnen. Ik voel me gediscrimineerd en ook diep beledigd."

De medewerker die de e-mail heeft verstuurd, is op non-actief gesteld. Daarmee wil de makelaardij "een duidelijk signaal afgeven dat wij ons hier expliciet van distantiëren".

Arbeidsmigranten

Een van de makelaars zegt dat de makelaardij een fout heeft gemaakt en dat hij zich daarvoor schaamt. "De formulering is heel ongelukkig, en zeker niet wat er bedoeld wordt. De eigenaar heeft in het verleden slechte ervaringen gehad met arbeidsmigranten uit het Oostblok die hier veel huren, en zei dat ze dat liever niet meer wilde. Ze wil liever een Nederlands gezin, in de ruimste zin van het woord. Dus ook Marokkaans-Nederlands, Nederlands-Marokkaans of hoe je het ook wil noemen."

De makelaar zegt dat volgens de eigenaar de Oost-Europese huurders de huur niet betaalden, weg waren en niet meer te traceren waren. Ze hebben hun excuses aangeboden. "Als de woning nog beschikbaar is, willen we die aan ze aanbieden, en anders een andere woning, misschien met voorrang. Wij leggen voor, de eigenaar kiest."

De medewerker zegt zeker te weten dat het kantoor niet eerder een vergelijkbare mail heeft verstuurd.

Eerder dit jaar kwam een bemiddelaar in Amsterdam in het nieuws die twee appartementen alleen wilde verhuren aan mensen die 'westers' koken.

Meldingen

De Landelijke Vereniging tegen Discriminatie kreeg vorig jaar 51 meldingen van woningzoekenden die werden gediscrimineerd op basis van afkomst. Via sociale media laten mensen weten dat ze er ook mee te maken hebben gehad.

Dit is een fraai voorbeeld van hoe het niet hoort, zegt woordvoerder Hans van den Heuvel van branchevereniging VBO. "We moeten ons allemaal houden aan het anti-discriminatiebeginsel."

Spiegel

Als een huiseigenaar met zo'n verzoek komt, zou een makelaar daarover in gesprek moeten gaan, zegt hij. "Vaak komt het voort uit negatieve ervaringen. Schade of overlast van dronken of luidruchtige mensen bijvoorbeeld. Als een woning opnieuw in de verhuur gaat, is het zijn kans om het goed te doen. Dan gaat hij over het randje."

Volgens Van den Heuvel is het dan de taak van de makelaar om de eigenaar een spiegel voor te houden. "Ik begrijp je zorgen, maar je bent wel gebonden aan fatsoen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl