De straat met het appartement waar de vrouw op reageerde
NOS NieuwsAangepast

Amsterdamse appartementen alleen te huur als je 'westers' kookt

Een bemiddelaar in Amsterdam wil twee appartementen alleen verhuren aan mensen die 'westers' koken. In een e-mail aan een geïnteresseerde vrouw schrijft het bedrijf Executive Home Rentals onomwonden dat de appartementen niet geschikt zijn voor mensen "die urenlang eten koken met veel kruiden".

"Als je op de 'westerse' manier kookt, dan kun je het appartement komen bekijken", gaat de e-mail door. De vrouw deelde een screenshot op Facebook met als bijschrift "vandaag in een aflevering van Racisme is levend en wel". In de commentaren zegt ze verder dat ze net een week in Nederland is.

We hadden moeten zeggen dat het appartement niet geschikt is voor 'intensief koken met veel geuren'.

Michiel Rootring, Executive Home Rentals

De directeur van de Amsterdamse vestiging van het bedrijf zegt de bewoordingen in de e-mail te betreuren. "Er zijn woningen met een gemakkelijke geuroverdracht naar buren", zegt Michel Rootring. "Die zijn minder geschikt voor lange kooksessies. Maar het woord 'westers' is hierbij buitengewoon ongelukkig gekozen.

"Ik vind het heel vervelend als mensen dat interpreteren als dat er gediscrimineerd wordt. We hadden moeten zeggen dat het appartement niet geschikt is voor 'intensief koken met veel geuren'. Want dat kan net zo goed het geval zijn met bloemkool of spruitjes."

Discriminatie of niet?

Het is onduidelijk of er hier sprake is van discriminatie of niet, stelt het College voor de Rechten van de Mens. "Er wordt verwezen naar westers koken, dat kan voor iedereen gelden", aldus Nacha Rakraki van het college.

Het college heeft nooit een vergelijkbare zaak behandeld. Volgens Rakraki is er mogelijk wel sprake van indirect onderscheid. "Maar dat mag, als daar een goede reden voor is." Of dat in dit geval zo is, blijft onduidelijk.

Het college kan alleen een onderzoek starten als er een belanghebbende is die een klacht indient, in dit geval de vrouw die belangstelling had om het appartement te huren. Dat is vooralsnog niet gebeurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl