Roman Polanski EPA

In de Verenigde Staten wordt opnieuw onderzoek gedaan naar mogelijk kindermisbruik door de Pools-Franse filmmaker Roman Polanski. De politie van Los Angeles bekijkt de claim van een vrouw die zegt dat Polanski haar misbruikte in 1975, toen ze 10 jaar oud was.

De zaak is zo oud dat Polanski er niet meer voor vervolgd kan worden. Toch wordt er onderzoek naar gedaan, omdat de bevindingen mogelijk nuttig kunnen zijn voor andere zaken van seksueel misbruik tegen Polanski.

Op de vlucht

De 84-jarige acteur en regisseur vluchtte in 1978 naar Frankrijk toen hij in de VS op het punt stond om veroordeeld te worden voor misbruik van een 13-jarig meisje. Sindsdien leeft hij in zijn geboorteland Polen, Frankrijk en Zwitserland. Die landen weigeren hem uit te leveren aan de VS.

De 40 jaar oude strafzaak loopt nog steeds, ook al heeft Polanski's slachtoffer van destijds gevraagd of de zaak kan worden stopgezet. Ze zegt dat ze rust wil voor haar en haar familie, maar de rechter in Los Angeles heeft dat geweigerd.

Alleen een bontjas

De vrouw die nu met de nieuwe claim tegen Polanski komt zou destijds hebben meegedaan aan een fotoshoot, waarbij ze met alleen een bontjas aan moest poseren op een strand in de buurt van Los Angeles. De vrouw zette haar beschuldigingen onder meer op sociale media.

Volgens de Amerikaanse advocaat van Polanski zal het politieonderzoek aantonen dat de beschuldiging vals is.

STER reclame