Roman Polanski in augustus dit jaar in Frankrijk AFP

Polen mag filmmaker Roman Polanski niet uitleveren aan de VS. Dat heeft de hoogste rechtbank van het land bepaald. In Amerika wordt de Pools-Franse regisseur beschuldigd van misbruik.

De 83-jarige Polanski had in 1977 in Los Angeles seks met een meisje van 13. Hij werd gepakt en zat ruim een maand in de cel. Na zijn vrijlating was hij bang voor een lange straf en vluchtte naar Frankrijk, dat zijn onderdanen niet uitlevert. Sinds 2005 zit de VS actief achter hem aan.

Filmprijs

Polanski woonde de afgelopen jaren afwisselend in Frankrijk en Polen. Toen hij in 2014 opdook in Warschau, vroegen de Amerikanen aan Polen om zijn uitlevering.

Vorig jaar bepaalde een Poolse rechter dat hij niet mag worden uitgeleverd, omdat hij al heeft vastgezeten en in de VS waarschijnlijk geen eerlijk proces krijgt in de ogen van de rechter. 

De Poolse minister van Justitie ging in beroep tegen de uitspraak. Volgens hem is de bekendheid van Polanski de enige reden dat hij niet wordt uitgeleverd. Nu is dus definitief bepaald dat hij niet wordt uitgeleverd.

In 2009 probeerde de VS om Polanski via Zwitserland in handen te krijgen. De regisseur kwam een filmprijs ophalen en werd aangehouden. De Zwitsers gaven hem huisarrest maar legden een verzoek om uitlevering naast zich neer.

STER reclame