Polanski in de rechtbank van Krakau, in februari 2015
NOS Nieuws

Regering Polen wil regisseur Polanski toch uitleveren aan VS

Het Poolse kabinet gaat in beroep tegen het besluit van een rechtbank dat filmregisseur Roman Polanski niet hoeft te worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Dat land wil hem berechten voor het misbruiken van een 13-jarig meisje in 1977. Polanski, die de Poolse en de Franse nationaliteit heeft, woonde toen in de VS.

Hij sprak de beschuldigingen tegen en vluchtte naar Frankrijk. Omdat dat land geen uitleveringsverdrag met Amerika heeft, werd Polanski daar ongemoeid gelaten en is hij daar blijven wonen.

Maar in de VS zijn de beschuldigingen tegen hem nog altijd van kracht en begin vorig jaar vroegen de Amerikanen Polen om zijn uitlevering. Polanski heeft een huis in Krakau en verbleef destijds veel in Polen omdat hij bezig was met de voorbereidingen voor een film die hij in Polen wilde maken.

Toch bezwaar

Eind oktober 2015 wees de Poolse rechter het uitleveringsverzoek af. Ook Polen heeft geen uitleveringsverdrag met de VS. In eerste instantie accepteerde de Poolse minister van Justitie het oordeel van de rechter, maar hij gaat er nu dus toch bezwaar tegen aantekenen. Minister Ziobro is onder de nieuwe regering tevens de hoogste aanklager van Polen.

In 2009 werd Polanski korte tijd vastgezet in Zwitserland na een Amerikaans uitleveringsverzoek, maar dat werd uiteindelijk niet ingewilligd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl