Filmmaker Roman Polanski overlegt met zijn advocaat tijdens een rechtszitting in Krakau eind september
NOS Nieuws

Polen levert filmmaker Roman Polanski niet uit

Polen levert filmmaker Roman Polanski niet uit aan de Verenigde Staten. Een Poolse rechter oordeelt dat uitlevering in strijd is met de wet.

De VS had eerder dit jaar om de uitlevering gevraagd. Polanski, die 83 jaar is, verblijft op dit moment in Krakau. Hij was niet bij de uitspraak.

Polanski bekende in 1977 dat hij in Los Angeles seks had gehad met een meisje 13. Hij zat 42 dagen in de cel, maar werd daarna vrijgelaten. Omdat hij bang was dat hij later alsnog een hoge celstraf zou krijgen, vluchtte hij naar Frankrijk.

Franse en Poolse nationaliteit

De afgelopen jaren woonde Polanski vooral in Frankrijk en Polen. Hij heeft de Franse en de Poolse nationaliteit, wat uitlevering moeilijk maakte. Frankrijk levert zijn eigen onderdanen niet uit.

Door de jaren heen maakte Polanski diverse films en kwam hij geregeld in de publiciteit. In 2003 won hij een Oscar voor The Pianist. Hij was ook genomineerd voor zijn films Chinatown (1974) en Tess (1979).

In 2009 werd Polanski opgepakt in Zürich in Zwitersland, waar hij naar toe was gereisd om een belangrijke filmprijs in ontvangst te nemen. Dat gebeurde op verzoek van Amerika, dat later formeel om zijn uitlevering vroeg. Ook de Zwiters legden dat verzoek naast zich neer en lieten Polanski weer vrij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl