Ook leraren speciale scholen in actie: 'Wij doen zwaarder werk voor minder geld'
Niet alleen juffen en meesters in het basisonderwijs voeren vandaag actie, sommige leraren op middelbare scholen staken ook. Het gaat om docenten in het voortgezet speciaal onderwijs. Ze geven les aan kinderen met gedragsproblemen. Dat is zwaar werk: ze maken lange dagen, maar ze verdienen hetzelfde als basisschooldocenten. En dus minder dan gewone leraren in het voortgezet onderwijs.
Op het Altra College Bleichrodt in Amsterdam Zuidoost zitten kinderen met allerlei gedragsproblemen. "Van ADHD tot angstproblematiek, autisme, depressies", vertelt schooldirecteur Lorinda de Winter in het NOS Radio 1 Journaal. "Eigenlijk elke stoornis die er bestaat hebben we hier. Maar zo willen we het niet zien. Het zijn gewoon leerlingen die op dit moment niet passen in het regulier onderwijs."
Leuk, maar zwaar
Een pluspuntje: de klassen zijn kleiner. De leerlingen zitten samen met de docent rond een grote ronde tafel. Maar de leerkrachten krijgen het soms flink voor de kiezen, zegt Joost van Velzen (28), leraar wiskunde en gym. "Aan de ene kant is de omgang hartstikke leuk, geen dag is hetzelfde. Maar er zitten ook momenten tussen dat je het wel even gehad hebt. We hebben wel eens incidenten, bijvoorbeeld dat leerlingen de klas niet uit willen. Fysiek ingrijpen doen we het liefst niet, maar soms gebeurt dat wel. Dat is toch wel iets wat je raakt. Dat maakt je dag wel zwaarder, naast al je gewone lestaken."
De leraren in het voortgezet speciaal onderwijs vallen onder dezelfde cao als basisschooldocenten. Ze verdienen daardoor tot 400 euro minder dan de collega's op een gewone school.
"Heel jammer", vindt docent Engels Simone Feijen (43). "Ik denk dat je hier alleen werkt als je het echt leuk vindt. Het is veel harder werken, maar je krijgt er ook een heleboel voor terug. De band die je met je leerlingen opbouwt is over het algemeen toch sterker dan op een gewone middelbare school."
Volgens Van Velzen kan het lagere salaris een reden zijn om over te stappen naar het reguliere onderwijs. "Ik vind het niet terecht dat je wel harder moet werken, maar toch minder verdient. Je doet dit ook omdat je het leuk vindt. Maar je gaat ook wel eens nadenken: hoe lang vind ik het waard om dit te blijven doen?"
Toch zijn er docenten die ervoor kiezen. Gelukkig wel.
Het kost de scholen in het speciaal onderwijs niet alleen moeite om leraren vast te houden. Het is voor schooldirecteur De Winter ook lastig om nieuwe docenten te werven. "We vertellen bij sollicitatiegesprekken dat de werkdruk heel erg hoog is. Je maakt lange dagen. Toch zijn er docenten die ervoor kiezen. Gelukkig wel. Maar het kost ons heel veel moeite."
Veel aandacht voor de stakende leraren in het speciaal voortgezet onderwijs is er niet, tussen de duizenden basisschooldocenten die vandaag actie voeren. Dat weet Mariette van Leeuwen, bestuurder bij twee stichtingen waar samen 36 scholen voor speciaal onderwijs onder vallen, als geen ander. "Dat is dus heel lastig, om uiteindelijk toch die vuist te maken. Maar ik ga niet stilzitten voordat ons dat lukt en wij op de politieke agenda staan, en dit gelijk wordt getrokken."