De staking betekent voor veel ouders opvang regelen
NOS NieuwsAangepast

Begrip voor lerarenstaking, maar hoe moet het met de opvang?

De organisatoren van de landelijke staking in het basisonderwijs verwachten dat ruim 90 procent van de basisscholen dinsdag de deuren sluit. Dat de staking doorgaat is pas een week bekend, dat maakte het regelen van opvang een uitdaging.

Het animo voor de staking is volgens de PO-Raad, PO in Actie en de Algemene Onderwijsbond (AOb) onverminderd hoog. Ook Ouders en Onderwijs ziet dat er flink wat steun is onder ouders.

Toch denkt de ouderorganisatie dat die steun wel iets minder is ten opzichte van de vorige staking. Tijdige en goede informatie over de staking is een belangrijke voorwaarde om de last voor ouders niet onnodig groot te maken, zegt de ouderorganisatie op hun website. Daarnaast zijn ouders voor verlichting van de werkdruk, maar hebben ze minder begrip voor de salariseisen, aldus Ouders en Onderwijs.

Opvang

Niet alle opvangorganisaties kunnen dit keer helpen met extra opvang gedurende schooluren. Ook kinderopvang SKBNM in het Gooi krijgt het niet geregeld. "We weten pas sinds een krappe week dat de staking definitief doorgaat. Het bleef daarna onduidelijk of alle scholen meedoen. Helaas krijgen we het daardoor organisatorisch niet rond. Er is niet voldoende personeel", zegt een woordvoerder.

Op andere plekken in het land zien organisaties kansen in al die kinderen die niet naar school kunnen. Zoals in Utrecht, waar kinderen bij het Utrechts Centrum voor de Kunsten tegen betaling een kunst en knutseldag krijgen. Of in Amstelveen, waar kinderen bij hockeyvereniging MHC Amstelveen Heren 1 een hockey- en speeldag krijgen. Ook het Rijksmuseum biedt extra activiteiten aan.

Bij een aantal grote bedrijven, zoals ING of een deel van de Universiteit Wageningen, mogen werknemers dinsdag hun kinderen meenemen naar het werk. Medewerkers wisselen elkaar dan af voor de nodige activiteiten.

Verschil in mening

Binnen de schoolmuren wordt ook niet altijd eensgezind gedacht over de staking. Op de Hoeksteen in Bussum staakt een deel van de leraren wel en een ander deel bewust niet. "Iedereen hier onderschrijft het doel, dus meer middelen voor het onderwijs. Alleen niet iedereen is het eens met een staking", zegt adjunct-directeur Joke Aukema. Ook in Zwolle doet een deel van de leraren niet mee.

Veel schoolbesturen betaalden het loon van leraren bij de vorige staking in oktober door. Dit keer zijn er scholen die daar niet voor kiezen. Volgens de PO Raad doet zo'n 20 procent dat niet, vaak uit principe. Ongeveer 60 procent van de leraren is lid van een vakbond. Die groep kan via de stakingskas van de bonden een vergoeding krijgen. De rest van de leraren betaalt de dag uit eigen zak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl