De nasleep van een overval op een supermarkt in Aalst AFP

Nabestaanden van slachtoffers van de Bende van Nijvel hebben de Nederlandse hoogleraar Peter van Koppen gevraagd om het onderzoek naar de bende over te doen. De Vlaamse krant Het Nieuwsblad meldt dat ze dat aan minister Geens van Justitie hebben voorgelegd, en dat die er wel wat voor voelt.

De Belgische justitie onderzoekt nog altijd wie er achter de beruchte bende zaten, die in de jaren 80 een serie overvallen op Delhaize-supermarkten pleegde. Die gingen gepaard met veel geweld: er kwamen in totaal 28 mensen bij om het leven. Er is niemand voor veroordeeld.

De nabestaanden willen dat een onafhankelijke deskundige de beschikbare gegevens opnieuw analyseert. Ze hopen dat Van Koppen de zaak dichter bij een oplossing kan brengen. "Van Koppen is een nuchtere Nederlander. Iemand die niet verkrampt als je het woord rijkswacht laat vallen", zegt advocaat Heymans tegen Het Nieuwsblad. Een belangrijke verdachte in de zaak is een voormalige rijkswachter, de in 2015 overleden Christian B. Die heeft op zijn sterfbed aan zijn broer verteld dat hij het bendelid was dat bekendstaat als "De Reus", die de overvallen zou hebben geleid..

Advocaat Heymans zegt dat Van Koppen al is benaderd en dat hij het wil doen. De Belgische justitie zou de kosten op zich willen nemen. De onderzoeksrechter moet nog wel toestemming geven.

Rechtspsycholoog Van Koppen is getuige-deskundige geweest in een groot aantal strafzaken. In België hield hij zich bijvoorbeeld bezig met de geruchtmakende Parachutemoord uit 2006, waarin Els Clottemans werd veroordeeld voor de moord op haar liefdesrivale Els Van Doren.

STER reclame