Het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag
NOS Nieuws

Koning Willem-Alexander bij sluiting Joegoslaviëtribunaal

Koning Willem-Alexander is volgende week donderdag aanwezig bij de sluitingsceremonie van het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag. Onder anderen secretaris-generaal Guterres van de Verenigde Naties en minister Zijlstra van Buitenlandse Zaken zullen bij de ceremonie spreken.

Eind dit jaar houdt het Joegoslaviëtribunaal op te bestaan. Het werd in 1993 opgericht om personen te vervolgen die werden verdacht van oorlogsmisdaden, genocide en misdaden tegen de menselijkheid in het voormalige Joegoslavië. De afgelopen 24 jaar zijn er 161 personen aangeklaagd, van wie er negentig ook zijn veroordeeld.

Het laatste vonnis van het tribunaal was dat van de Kroatische oud-generaal Praljak, die in beroep 20 jaar cel kreeg en direct na die uitspraak gif innam en overleed.

VN-Veiligheidsraad

Volgens het tribunaal, dat zich richtte op de hoogste politieke en militaire leiders, zijn er geen verdachten meer voortvluchtig. De nog lopende zaken worden afgehandeld door het VN Restmechanisme voor Internationale Hoven.

Secretaris-generaal Guterres is vanwege de sluiting van het tribunaal twee dagen in Nederland. Hij zal samen met het koninklijk paar dineren op Paleis Noordeinde, waarbij ook minister Zijlstra van Buitenlandse Zaken en minister Kaag voor Handel en Ontwikkelingssamenwerking aanwezig zijn.

Donderdag spreekt Guterres met premier Rutte in het Torentje. Samen met Zijlstra, Kaag en minister Bijleveld van Defensie zal hij daar spreken over VN-vredemissies en het aanstaande tijdelijke Nederlandse lidmaatschap van de VN-Veiligheidsraad. Op 1 januari neemt Nederland de zetel in die raad over van Italië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl