De broers Michel en Ronald Mulder na de olympische 500 meter in Sotsji (2014)
NOS SportAangepast

Pyeongchang: hoe staat TeamNL ervoor?

Over precies twee maanden beginnen de Olympische Spelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. Voor veel Nederlandse sporters spant het er nog om of ze zich zullen kwalificeren. Wat is de stand van zaken van TeamNL?

"Formeel is nog geen sporter zeker van deelname aan Pyeongchang", stelt chef de mission Jeroen Bijl vanuit Winterberg, waar dit weekeinde wereldbekerwedstrijden skeleton zijn.

Equipe van 37 sporters?

Er zijn eerst nog de bekende nationale en internationale kwalificatie-eisen per sport en per discipline waaraan moet worden voldaan. En vervolgens moet een federatie de sporters ook nog voordragen.

Maar Bijl kan wel een update geven over welke sporters op koers liggen. Naast de bekende schaatsers en shorttrackers maken volgens hem nog acht sporters een (reële) kans op een olympisch ticket.

Bijl denkt aan equipe van maximaal 37 sporters

Na de behaalde tickets van vrijdag voor de achtervolgingsploegen in Salt Lake City is het zeker dat er twintig schaatsers naar Zuid-Korea gaan: tien mannen en tien vrouwen. Welke namen er op de plaatsbewijzen komen te staan, wordt pas bekend tijdens het olympisch kwalificatietoernooi (26 t/m 30 december).

Wat ook zeker is: er gaan tien shorttrackers. Die namen werden afgelopen woensdag al wel bekendgemaakt. Opvallende naam bij de vrouwen: Jorien ter Mors. Als alles goed gaat, komt zij in Pyeongchang op zowel de korte- als de langebaan in actie.

Shorttrackploeg

MV
ShorttrackSjinkie Knegt, Itzhak de Laat, Dylan Hoogerwerf, Daan Breeuwsma, Dennis VisserSuzanne Schulting, Yara van Kerkhof, Jorien ter Mors, Lara van Ruijven, Rianne de Vries

Bijl hoopt op een brede olympische equipe. "Kijk, schaatsen is bekend. Daar zijn we hartstikke goed in. Het is juist mooi als de ploeg wat diverser is. Met wat echte wintersporters in de bergen."

De chef de mission, opvolger van Maurits Hendriks, denkt met enkele bergsporters erbij op een equipe van maximaal 37 sporters uit te komen. Dat zouden er twee minder zijn dan vier jaar geleden in Sotsji.

Snowboarders

"We weten dat Cheryl Maas er op slopestyle en op big air zo goed voor staat dat ze zich automatisch zal plaatsen. Als ze heel blijft. Wat ze op de Spelen kan gaan doen? Ik denk dat ze zelf een finaleplaats verwacht."

Ook bij de mannen zal Nederland, ijs en weder dienende, een snowboarder afvaardigen. "Niek van der Velden heeft al aan onze eis voldaan om twee keer bij de toptwaalf te eindigen. Hij moet alleen nog goed in de ranking blijven staan."

Kanshebbers in de bergsporten

MannenVrouwen
SnowboardNiek van der VeldenCheryl Maas
Bobsleeënviermansbob
SkeletonKimberley Bos, Joska Le Conté

"In het skeleton hebben we twee dames die volop in de race zijn. Uiteindelijk moeten ze bij de eerste twaalf staan." Bos staat nu veertiende, Le Conté achttiende.

"Bos heeft het niveau om bij die eerste twaalf te komen. Le Conté laat ook progressie zien. Ik ga ervan uit dat zij ook nog steeds kans heeft." Na de eerste dag van de wereldbekerwedstrijden in Winterberg waren de vrouwen somber over hun eigen kansen.

Bijl over kansen voor bobsleeteams

"De viermansbob staat momenteel achttiende in de wereldbekerstand. Zij hebben ook nog kans. Ze zijn laat gestart met hun programma en moeten nog wat stappen zetten om aan de eis te voldoen. Ze moeten bij de eerste twaalf zien te komen."

Er zijn nog meer sporters die jacht maken op een olympisch ticket, zoals de tweemansbob en Michelle Dekker. De 21-jarige snowboardster, die in Sotsji ook al van de partij was, moet nog aan haar kwalificatietraject beginnen en hoopt - nu de parallelslalom, haar specialiteit, van het olympisch programma verdwenen is - in Pyeongchang op de parallelreuzenslalom uit te komen. "Dat wordt lastig voor haar", weet Bijl, "maar onmogelijk is het niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl