De NK snowboarden, zaterdag in Landgraaf, kennen eigenlijk maar één topfavoriet: Michelle Dekker. Een kleine vier jaar geleden was zij het broekie van het Nederlandse olympische team in Sotsji. Als 17-jarige kwalificeerde Dekker zich toen verrassend voor de Spelen. Die brachten haar geen succes, maar wakkerden wel het olympische vuur aan.

Dus hoopt de snowboardster zich opnieuw te plaatsen voor de Spelen, ditmaal die van Pyeongchang. Eenvoudig wordt dat niet. Het pad dat Dekker de afgelopen jaren bewandelde, zat vol hobbels. "Maar ik heb het nu allemaal weer op de rit. Het gaat de goede kant op."

Michelle Dekker in Sotsji ANP

Twee jaar geleden beleefde Dekker een pechjaar, waarin ze van de ene blessure in de andere rolde en met de ziekte van Pfeiffer uiteindelijk thuis kwam te zitten. Net toen ze klaar was om fit en wel aan een nieuw seizoen te beginnen, zegde haar coach Pepijn van Schijndel de jarenlange samenwerking op.

"Eind november moest ik opeens op zoek naar een nieuwe trainer. Die is in onze sport heel moeilijk te vinden", blikt de snowboardser terug.

Gezellig, teamgenoten.

Uiteindelijk kwam Dekker in Oostenrijk terecht, waar ze zich aansloot bij een internationaal gezelschap snowboarders met onder anderen Patrizia Kummer. Een grote naam: de Zwitserse werd in 2014 olympisch kampioen op de parallel-reuzenslalom.

"Daar kan ik zoveel van leren. Ik merk ook aan mezelf dat ik het gezelliger vind en ik zit lekker in mijn vel omdat ik teamgenoten heb. Voor het eerst in mijn carrière."

De overstap naar Oostenrijk betekende voor Dekker wel dat zij haar eigen zaakjes moest gaan regelen. Een nieuwe uitdaging, want voorheen zorgde haar voormalige trainer altijd voor de praktische zaken. "Nu word je echt zelfstandig, er is geen trainer meer die alles voor je regelt. Zelf rijden, hotels plannen. Soms word je daar gek van en denk je: shit, ik moet nog van alles regelen. Maar je wordt er wel volwassen van."

Michelle Dekker richting Pyeongchang

Voor die volwassen Dekker staat komend seizoen volledig in het teken van de Spelen. Maar haar favoriete onderdeel, de parallel-slalom, staat niet meer op de olympische kalender. Uitgerekend op dat onderdeel won ze in januari nog zilver bij een World Cup in Bad Gastein.

"Het is mooi dat daar die tweede plaats uit kwam rollen, maar voor de Olympische Spelen ben ik nu alleen maar bezig met de reuzenslalom. Het wordt een spannende periode, omdat de kwalificatie-eisen zijn veranderd."

Michelle Dekker ANP

Eenmalig pieken volstaat niet meer om naar Pyeongchang te mogen. "Nu moet je in januari in de top-15 van de wereldranglijst staan. Dat betekent dat je alle World Cups goed moet blijven presteren. Dat geeft weer een andere druk, je moet het toch elke wedstrijd doen", aldus Dekker.

Ze heeft, ondanks de tegenslagen van de laatste jaren, vertrouwen in een goede afloop. "Op dit moment zit ik niet ver van die top vandaan. Afgelopen jaar heb ik toch nog een aardig seizoen kunnen draaien op de reuzenslalom."

"Ik hoop dat ik aankomend jaar een keer een top-8 kan rijden. Dat geeft weer een beter gevoel. Dat ik weet dat ik het kan en erbij hoor", is de snowboardster vol vertrouwen. "Hopelijk valt alles op zijn plek en gebeuren er geen onverwachte dingen. Dan ben ik er klaar voor en moet het goed komen."

STER reclame