Een gewonde Palestijnse betoger wordt weggedragen op de Gazastrook
NOS NieuwsAangepast

Palestijn gedood bij rellen wegens erkenning Jeruzalem

Bij rellen tussen Palestijnse betogers en het Israëlische leger is een demonstrant gedood. Dat gebeurde bij vlak bij de grens tussen de Gazastrook en Israël, meldt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid.

Het Israëlische leger zegt gericht te hebben geschoten op twee betogers, die vanaf de Gazastrook met stenen gooiden en brandende autobanden over de grens rolden naar Israëlische militairen. De twee waren volgens het leger aanstichters van deze ongeregeldheden.

Ook in andere delen van de Gazastrook, in Israël en op de Westelijke Jordaanoever is het na het vrijdaggebed tot rellen gekomen. Duizenden Palestijnen waren betrokken bij de protesten in Oost-Jeruzalem, Bethlehem, Nablus, Hebron en Gaza-Stad.

Op de Westelijke Jordaanoever gooiden betogers flessen en stenen naar de politie, waarbij 110 mensen gewond raakten. Alleen al in Nablus zijn er 40 gewonden, vooral door de inzet van traangas en rubberkogels. Zeventien Palestijnen zijn gewond geraakt doordat Israëlische militairen met scherp hebben geschoten, melden Palestijnse bronnen.

Intifada

In de Gazastrook riep een leider van Hamas op tot een nieuwe Palestijnse opstand, precies dertig jaar na de eerste intifada.

Radicale leiders in Pakistan hadden ook tot demonstraties opgeroepen, waaraan duizenden mensen in verschillende steden deelnamen. In Islamabad, Karachi, Lahore scandeerden demonstranten de leus 'Dood aan Amerika, dood aan Israël'.

Bouw Jeruzalem

De Israëlische krant Maariv bericht dat Israël naar aanleiding van de Amerikaanse erkenning versneld 14.000 woningen bouwt voor kolonisten in Jeruzalem, waarvan 6000 in het Palestijnse oostelijke stadsdeel.

"Na het historische besluit van president Trump ben ik van plan de nederzettingen in Jeruzalem uit te breiden en te versterken", zo citeert The Times of Israël minister Galant van Woningbouw. Het zou het eerste grote project in 20 jaar zijn. In de Zesdaagse Oorlog in 1967 veroverde Israël Oost-Jeruzalem op Jordanië. De Palestijnen claimen Oost-Jeruzalem als hoofdstad voor hun onafhankelijke staat, terwijl Israël Jeruzalem als zijn ondeelbare hoofdstad ziet.

Gezond verstand

Ook op diplomatiek vlak kreeg de Amerikaanse regering er weer van langs vanwege de beslissing de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zegt dat het besluit van Trump indruist tegen het gezond verstand.

Tunesië heeft de Amerikaanse ambassadeur ter verantwoording geroepen. Tunesië steunt de vestiging van een onafhankelijke Palestijnse staat met Oost-Jeruzalem als hoofdstad. In Tunesië werd vreedzaam betoogd tegen het Amerikaanse beleid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl