Hamas-leider Ismail Haniyeh roept op tot een intifada tegen Israël
NOS NieuwsAangepast

Hamas roept op tot nieuwe intifada tegen Israël

Hamas roept op tot een nieuwe intifada tegen Israël, nu de Verenigde Staten gisteren besloten hebben om Jeruzalem officieel als hoofdstad van Israël te erkennen.

"We moeten oproepen tot en werken aan een intifada tegen de zionistische vijand", zei Hamas-leider Ismail Haniyeh in een toespraak. De intifada staat voor twee Palestijnse opstanden tegen Israël, die duurden van 1987 tot 1993 en van 2000 tot 2005.

Wereldwijd wordt geprotesteerd tegen het besluit van de Amerikaanse president. Zo wordt het veroordeeld door het Saudische koningshuis, normaal gesproken een trouwe bondgenoot van de Amerikanen. Volgens Saudi-Arabië is het "ongerechtvaardigd en onverantwoordelijk". Ook veel andere landen hebben de erkenning al bekritiseerd.

Volgens de Israëlische premier Netanyahu is hij echter al in gesprek met andere landen die de Amerikanen willen volgen. Welke landen hij bedoelt, is niet duidelijk. "Ik twijfel er niet aan dat er meer ambassades naar Jeruzalem zullen gaan", zei hij. "De tijd is gekomen."

Extra militairen

Het Israëlische leger stuurt extra militairen naar de Westelijke Jordaanoever. Voor morgen worden daar na het middaggebed massale protesten verwacht van Palestijnen. Het leger zegt niet of de extra troepen een reactie zijn op de intifada-oproep.

Er worden verschillende bataljons naar het gebied gestuurd. Troepen die er al zijn moeten extra op hun hoede zijn vanwege "mogelijke ontwikkelingen", zegt het leger.

Gevoelig

De Israëliërs noemen Jeruzalem de eeuwige en ondeelbare hoofdstad van de Joodse staat, maar ook de Palestijnen claimen de stad als hoofdstad van hun toekomstige staat. Ook religieus ligt de kwestie uitermate gevoelig. Jeruzalem is volgens het jodendom al vanaf 1000 voor Christus de joodse hoofdstad en is voor de islam de derde heilige stad.

Het Amerikaanse Congres nam twintig jaar geleden al een wet aan die Jeruzalem als hoofdstad van Israël erkende. Alle presidenten hielden de uitvoering van die wet tegen met een zogenaamde waiver, met als argument de nationale veiligheid. Trump is nu de eerste president die de waiver liet verlopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl