#MeToo dwingt Amerikaanse senator om op te stappen
De Democratische senator Al Franken stapt op vanwege beschuldigingen van seksueel wangedrag. De senator uit de staat Minnesota lag al langer onder vuur, onder meer omdat hij, toen hij nog tv-komiek was, een presentatrice tegen haar wil tongzoende.
Daarna volgden meerdere beschuldigingen tegen Franken. Zo zeiden twee vrouwen dat hij hen in de billen had geknepen tijdens zijn eerste campagne om senator te worden, in 2008.
In zijn toespraak zei de 66-jarige senator dat hij "niets heeft gedaan dat de Senaat in diskrediet brengt", maar dat hij toch binnen een paar weken zijn werk neerlegt. Veel collega's in de Senaat hadden op zijn aftreden aangedrongen. Franken blijft er wel bij dat sommige beschuldigingen niet waar zijn, en dat hij zich andere aantijgingen "heel anders herinnert". Afgelopen dagen nam de druk vanuit de partij op hem toe om af te treden.
Al Franken is de tweede politicus in het Amerikaanse Congres die moet opstappen vanwege #MeToo-beschuldigingen. Eerder deze week trad de 88-jarige Democraat John Conyers af. Hij was het langstzittende lid van het Huis van Afgevaardigden en wordt ervan beschuldigd in 2015 een voormalig assistent seksueel te hebben lastiggevallen.
Meerderheid vergroten
Het vertrek van Franken uit de Senaat biedt de Republikeinen de kans om hun krappe meerderheid in de Senaat te vergroten. Nu zijn 52 van de 100 senatoren Republikein. De verkiezing voor Frankens opvolging is wel pas volgend jaar november. Voor de komende periode mag de Democratische gouverneur Mark Dayton van Minnesota nog een vervanger aanstellen.
Ondertussen dreigen de Republikeinen op korte termijn juist een zetel kwijt te raken doordat hun kandidaat voor de Senaatszetel van Alabama, Roy Moore, ook wordt verdacht van seksueel wangedrag. Komende dinsdag neemt Moore het in tussentijdse verkiezingen op tegen zijn Democratische opponent Doug Jones, die door de beschuldigingen tegen Moore ineens veel meer kans maakt om te winnen in het conservatieve Alabama.