AFP
NOS Nieuws

MeToo-schandaal of niet, Trump steunt senaatskandidaat Moore

De Amerikaanse president Trump heeft het opgenomen voor de omstreden senaatskandidaat Roy Moore. Die wordt beschuldigd van ontucht met minderjarige vrouwen. "Hij ontkent alles wat er 40 jaar geleden is gebeurd. Daar moeten we naar luisteren, dat moeten we geloven", zei Trump bij een persbijeenkomst voor het Witte Huis.

Trump wilde nog niet ingaan op de vraag of hij ook campagne gaat voeren voor de 70-jarige Moore. Wel liet hij zich negatief uit over zijn Democratische tegenstander Doug Jones. De voormalig openbaar aanklager zou te liberaal en zwak zijn.

Moore is de Republikeinse kandidaat voor de senaatszetel van Alabama. Die is vrijgekomen door de benoeming van Jeff Sessions als minister van Justitie. In de conservatieve staat leken de verkiezingen een inkoppertje voor Moore, totdat The Washington Post met het verhaal over seksueel misbruik naar buiten kwam. Inmiddels liggen de kandidaten in peilingen dicht bij elkaar.

Moore zou ook zijn functie als openbaar aanklager hebben gebruikt om vrouwen te dwingen te zwijgen over zijn seksuele intimidatie. Veel prominente Republikeinen willen dat Moore zich terugtrekt als kandidaat, maar president Trump is daar dus niet voor. Moore zelf ontkent alles en spreekt van een heksenjacht.

Moore haalde in het verleden vaker het nieuws met opvallende uitspraken. Zo wil hij geen moslims in het Amerikaanse Congres, zou homoseksualiteit strafbaar moeten zijn en noemde hij de aanslagen van 9/11 een straf van God voor de goddeloosheid van de Verenigde Staten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl