NOS NieuwsAangepast

Eigenaar aangevallen koosjer restaurant laat zich niet bang maken

Eigenaar Joods restaurant: 'Waarom hier?'

Zeker, Daniël Bar-On is geschrokken. Hij is de eigenaar van het koosjere restaurant waar vanochtend de ruiten werden ingeslagen. Maar, zegt hij, angst is niet het gevoel dat overheerst. "Vooral het gevoel van solidariteit overheerst. De mensen zijn heel solidair, ze lopen naar binnen en vragen of ze kunnen helpen", vertelt Bar-On aan de NOS.

Vanochtend om 11.00 uur sloeg een 29-jarige asielzoeker met een Palestijnse vlag de ruiten van het restaurant in Amsterdam in. Zoiets heeft Bar-On in zijn restaurant nog niet meegemaakt. "Iemand heeft weleens de Israëlische vlag die hier hangt proberen te pakken, maar zulke schade hebben we nog nooit eerder gezien."

Bar-On denkt dat de actie te maken heeft met Trumps besluit van gisteren om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël.

Omstander filmt hoe een man met Palestijnse vlag ruiten van een koosjer restaurant inslaat

Het incident geeft een vervelend gevoel, zegt Bar-On, maar hij kijkt gewoon weer verder. "Er lopen mensen naar binnen die voor vanavond willen reserveren of voor deze week. Dat is een heel mooie boodschap naar de buitenwereld: laat je niet gek maken."

Dat gaat Bar-On dus ook niet doen. "Nu moeten we gewoon verder en laten we zien dat we geen angst gaan zaaien. We proberen solidair en gewoon goed voor elkaar te zijn."

Het restaurant gaat vanavond dus open. Of er nieuwe veiligheidsmaatregelen worden genomen, weet hij nog niet. "Dat mag de organisatie beslissen die daarover gaat. Ik ben gewoon de eigenaar van het restaurant."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl