Poch: ik verdiende het vanaf dag 1 om vrijgesproken te worden

Aangepast

De Argentijns-Nederlandse oud-Piloot Julio Poch zegt dat hij erg weinig redenen had om te twijfelen aan vrijspraak. "Dat verdiende ik vanaf dag 1. Maar er zit een politiek element in dit soort zaken", zei hij op een persconferentie op Schiphol, waar hij vandaag landde.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Poch: excuus van Nederland zou fijn zijn

Poch werd vorige week na acht jaar juridische procedures vrijgesproken. Er was levenslang tegen hem geëist voor het uitvoeren van dodenvluchten tijdens het Videla-regime in Argentinië. Direct na de uitspraak werd Poch op vrije voeten gesteld. Daarna heeft hij zijn moeder in Argentinië bezocht om pas na een week terug te vliegen naar Nederland.

Het OM in Argentinië is het niet eens met de uitspraak en gaat in hoger beroep. Of Poch bij de behandeling van dat hoger beroep zal zijn, liet hij op de persconferentie in het midden. Hij zei dat hij daarover met zijn advocaten zal overleggen en dat "niemand gedwongen kan worden om terug te gaan".

Laatste werkdag

In een verklaring die hij in het vliegtuig had geschreven en die hij op Schiphol in het Engels voorlas, zei hij dat zijn zaak acht jaar geleden was begonnen met een misverstand op zijn laatste werkdag als Transavia-piloot. Hij werd toen opgepakt en later uitgeleverd aan Argentinië. "Niemand kon bevroeden dat mijn laatste werkdag in een nachtmerrie zou eindigen." De eerste nacht in een cel op het vliegveld van Valencia noemde hij de ergste nacht van zijn leven.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Poch: ik kom vol emotie thuis, eindelijk

Hij had zijn huis op zijn laatste werkdag verlaten ervan uitgaande dat hij later die dag terug zou keren. In de cockpit van het vliegtuig zat zijn zoon als co-piloot en in Nederland was een feest georganiseerd om zijn pensioen te vieren. "Acht jaar, twee maanden en zeven dagen was ik niet in staat om terug naar huis te keren. Eindelijk ben ik vandaag thuis. Ik wil mijn vreugde en blijdschap met jullie delen", zei een geëmotioneerde Poch.

Advocaat Knoops

Zijn advocaat Geert-Jan Knoops zei dat aan de basis van Poch' arrestatie een slecht, onprofessioneel en onkundig Nederlands onderzoek lag. Dat is volgens hem door de rechters in Argentinië bevestigd omdat ze het pleidooi van de verdediging hebben gevolgd en niet dat van het OM. Hij bedankte ook de inmiddels overleden oud-gevechtspiloot Steve Netto voor zijn belangeloze inzet en zijn onderzoek naar de logboeken van Poch.

Ook hekelde hij de rol van de Nederlandse Staat, die de ontlastende logboeken van Poch niet heeft overgedragen. Daardoor kon Poch zijn onschuld niet bewijzen en kon hij niet anders dan zijn verzet tegen uitlevering te staken. Op die manier heeft Nederland zich met de rechtsgang bemoeid, zei Knoops. Volgens de advocaat wordt nu uitgezocht welke juridische procedures in Nederland kunnen worden aangespannen. Een besluit daarover zal snel volgen.

Als de rechters in Argentinië het op prijs stellen dat Poch voor het hoger beroep weer terugkeert naar zijn geboorteland, dan is dat geen probleem omdat hij gelooft in zijn onschuld, zei Knoops.

Unaniem

Poch zei goed behandeld te zijn in de gevangenis in Argentinië. Hij bleef naar eigen zeggen op de been door de steun van zijn familie en vrienden en het geloof in zijn eigen onschuld.

"Van alle zes mensen die ontslagen werden van rechtsvervolging, was ik de enige waarbij het besluit door de drie rechters unaniem was", zei Poch. Hij benadrukte dat zijn vrijspraak niet het gevolg was van een gebrek aan bewijs. De rechters hebben nog geen motivatie gegeven voor de vrijspraak, die volgt op 5 maart.

Over het Videla-regime zei hij dat hij niets wist van de gruwelijkheden die gebeurden in zijn land. "Als gevechtspiloot was mijn taak het beschermen van de vloot." Hij zei dat het verschrikkelijk is dat ten tijde van het regime zoveel bloed is vergoten.

Kerst met kleinkinderen

Poch vloog via Brazilië terug naar Nederland op een Argentijns paspoort. Hij heeft van de rechters die hem hebben vrijgesproken een verklaring gekregen dat hij vrij is om te gaan en staan waar hij wil, zei zijn advocaat. Ook Poch' vrouw was bij de persconferentie aanwezig.

De oud-piloot zei dat hij zich de komende dagen voorbereidt op Kerst thuis en het leren kennen van de zeven kleinkinderen die er tijdens zijn tijd in Argentinië zijn gekomen,

STER Reclame