Julio Poch (met rode stropdas) tijdens de zitting op 29 november, de dag dat hij werd vrijgesproken
NOS NieuwsAangepast

Oud-piloot Julio Poch landt vandaag op Schiphol

De Argentijns-Nederlandse oud-piloot Julio Poch komt vandaag aan in Nederland. Hij is onderweg vanuit Zuid-Amerika naar Schiphol, zegt zijn advocaat. De verwachting is dat hij vanmiddag een persconferentie geeft op de luchthaven.

Poch werd vorige week na een jaren slepende rechtszaak vrijgesproken. De piloot was tijdens de militaire dictatuur van Videla in Argentinië piloot bij de marine. Hij werd ervan beschuldigd dodenvluchten te hebben uitgevoerd waarbij mensen in zee werden gegooid.

Later vestigde Poch zich in Nederland, waar hij piloot bij Transavia werd. Op zijn laatste werkdag, in 2009, werd hij gearresteerd in Spanje, waarna hij aan Argentinië werd uitgeleverd. Daar heeft hij acht jaar vastgezeten. De rechtbank in Buenos Aires achtte het uitvoeren van de dodenvluchten niet bewezen.

Noord-Holland

Na de uitspraak werd Poch meteen in vrijheid gesteld. Hij liet via een verklaring weten dat er "na acht lange jaren eindelijk gerechtigheid is gekomen". Het Argentijnse Openbaar Ministerie is in hoger beroep gegaan tegen de vrijspraak.

Poch heeft een huis in een dorp in Noord-Holland. Tijdens zijn gevangenschap heeft hij verschillende kleinkinderen gekregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl