Argentijnse aanklagers gaan in beroep tegen vrijspraak Julio Poch

Aangepast
Julio Poch afgelopen woensdag tijdens de uitspraak EPA

Het Argentijnse Openbaar Ministerie gaat in beroep tegen de vrijspraak van de Nederlands-Argentijnse oud-piloot Julio Poch. Poch wordt ervan beschuldigd dat hij in de jaren 70 betrokken is geweest bij zogenoemde dodenvluchten van de Argentijnse junta. Daarbij werden tegenstanders van het militaire regime levend uit vliegtuigen boven de oceaan gegooid. Poch was destijds in dienst bij de Argentijnse marine, waar hij tussen 1974 en 1980 piloot was.

Woensdag is Poch vrijgesproken in een proces in Buenos Aires, waarin naast hem nog 53 mensen terechtstaan. De aanklagers hadden levenslang tegen hem geëist. Ze zijn ervan overtuigd dat Poch mee heeft gewerkt aan de dodenvluchten. 29 anderen hebben wel levenslang gekregen.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Argentijnse aanklagers in beroep tegen vrijspraak Poch

Dat de drie rechters in de zaak-Poch unaniem besloten om hem vrij te spreken is geen reden voor de aanklagers om van beroep af te zien. Ze denken dat de veroordeling van twee andere piloten in hetzelfde proces hen kan helpen in de zaak tegen Poch. De motivering van het vonnis wordt door de rechtbank pas in maart bekendgemaakt.

Anderhalf jaar

De behandeling van het hoger beroep zal maar een paar uur in beslag nemen, zegt aanklager Abel Cordoba tegen de NOS. Maar hij verwacht dat het nog zeker anderhalf jaar duurt voordat dit plaatsvindt. Overigens kan het Argentijnse OM Poch niet dwingen om al die tijd in Argentinië te blijven.

Dat betekent dat de 65-jarige oud-Transaviapiloot de mogelijkheid heeft om naar Nederland te komen. Hij heeft hier gewoond sinds 1988 en werd in 2009 opgepakt in Spanje, vlak voordat hij met pensioen zou gaan. Na zijn vrijspraak woensdag liet zijn advocaat Geert-Jan Knoops weten dat Poch eerst de tijd wil nemen om bij te komen van het proces, dat bijna vijf jaar heeft geduurd.

Knoops wil niet reageren op het besluit van de aanklagers om beroep aan te tekenen tegen de vrijspraak van zijn cliënt.

STER Reclame