Poch na vrijspraak: 'Er zijn geen winnaars in dit proces'
"Na acht lange jaren is er eindelijk rechtvaardigheid in mijn rechtszaak gekomen", laat de Argentijns-Nederlandse oud-piloot Julio Poch via zijn advocaten weten. Hij werd gisteravond vrijgesproken van betrokkenheid bij dodenvluchten in Argentinië ten tijde van het militaire regime (1976-1983).
De motivering van de vrijspraak wordt pas in maart bekendgemaakt. Tegen de uitspraak kan nog hoger beroep worden aangetekend.
"Ik ben ontzettend blij dat ik vrijgesproken ben", reageert Poch in een verklaring die werd voorgelezen door zijn advocaten Geert-Jan Knoops en Carry Knoops-Hamburger. "Natuurlijk weet ik wat in de periode van de Argentijnse dictatuur is gebeurd en dat dat vreselijk was. Ik leef mee met de familie van de slachtoffers. Er zijn geen winnaars in dit proces en daarom voel ik mij ook geen winnaar."
Poch (65) is meteen in vrijheid gesteld, maar volgens zijn advocaten blijft hij de komende tijd in Argentinië. Poch zegt dat hij niets te verbergen heeft en dat hij daarom niet het land uit wil vluchten.
Hij gaat in alle rust met zijn familie een datum bepalen voor zijn terugkeer. "Ik wil alle mensen die me gesteund hebben bedanken. De liefde en sterkte van familie, advocaten en vrienden hebben me geholpen deze moeilijke omstandigheden te doorstaan."
De komende tijd zal hij, behalve deze verklaring, niet reageren op de uitspraak. "Graag wil ik nu in vrijheid met mijn familie zijn. Binnenkort zal ik weer met jullie communiceren."
Direct na de uitspraak verliet Poch de rechtbank. Hoewel hij niet met journalisten sprak, wist NRC-journalist Marcel Haenen wel een foto van hem te maken toen hij het gebouw verliet.
Transavia
Poch is een voormalige gezagvoerder van Transavia. Tijdens de militaire dictatuur was hij piloot bij de Argentijnse marine. Politieke tegenstanders werden in die tijd op grote schaal vermoord, onder andere door hen van grote hoogte uit een vliegtuig in zee te gooien.
Poch vestigde zich later in Nederland. In 2003 werkte hij bij Transavia. Dat jaar sprak hij op Bali met collega's over de junta-jaren in zijn geboorteland. Toen de moord op politieke tegenstanders ter sprake kwam, zou hij hebben gezegd: "We gooiden hen in zee". Zijn collega's waren ervan overtuigd dat Poch met "we" ook zichzelf bedoelde.
Een van die collega's besprak dat twee jaar later met een leidinggevende. Die was er woedend over en deed aangifte bij de Nederlandse justitie, waarna Poch in 2009 vlak voor zijn pensioen werd gearresteerd.
ESMA-proces
Poch en zijn 53 medeverdachten stonden terecht in het grootste en langdurigste proces uit de Argentijnse geschiedenis; het ESMA-proces. 29 verdachten zijn tot levenslang veroordeeld.
ESMA was een opleidingsinstituut van de marine in Buenos Aires waar tijdens de dictatuur politieke tegenstanders werden opgesloten, gemarteld en vermoord. De gevangenen hadden een nummer. Elke woensdag werden nummers opgeroepen. Zij werden meegenomen. "We hebben ze nooit teruggezien", zei een overlevende.