Nabestaanden hebben buiten foto's van slachtoffers van het Videla-regime opgehangen
NOS NieuwsAangepast

Eerste veroordelingen in proces van Julio Poch

Een rechtbank in Argentinië heeft de eerste uitspraken gedaan in het ESMA-proces, de zaak waarin ook de Argentijns-Nederlandse piloot Julio Poch terechtstaat. De rechtbank spreekt de 54 vonnissen over de misdaden in de tijd van het Videla-regime (1976-1983) in alfabetische volgorde uit. Dat betekent dat Poch ongeveer als laatste zijn vonnis te horen krijgt. Dat is naar verwachting na 23.00 uur vanavond.

Bij de eerst vijf uitspraken zat twee keer een levenslange gevangenisstraf. In beide gevallen ging het om oud-marinemensen die betrokken waren bij het oppakken, martelen en vermoorden van politieke tegenstanders. Twee andere verdachten werden vrijgesproken, de vijfde kreeg dertien jaar.

Julio Poch tijdens een zitting in zijn zaak in 2013

Er is zo veel belangstelling voor de zaak dat niet alle belangstellenden konden worden toegelaten. Veel slachtoffers, nabestaanden en mensenrechtenactivisten volgen de zaak buiten op een groot scherm.

Poch was ten tijde van het Videla-regime gevechtspiloot bij de Argentijnse marine. Hij zou als piloot hebben meegewerkt aan 'dodenvluchten', waarbij tegenstanders van het regime van grote hoogte levend uit vliegtuigen werden gegooid. Hij zit al acht jaar in voorarrest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl