Arabische wereld woedend over verhuizing ambassade VS in Israël
President Trump heeft zijn toespraak over de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade in Israël nog niet gehouden, maar de eerste reacties op het voornemen komen al binnen.
In de Arabische wereld wordt woedend gereageerd op de verplaatsing van de ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem. De Syrische regering veroordeelt de stap van de Amerikanen en Turkije vreest voor een nieuw religieus conflict. "Het zal de regio en de wereld in een vuur werpen zonder een einde in zicht", schrijft vicepremier Bozdag op Twitter.
De Palestijnse vertegenwoordiger in Groot-Brittannië noemt de stap van Trump een oorlogsverklaring. Hij spreekt van een doodskus voor het vredesproces. Volgens de hoogste geestelijk leider van Iran, ayatollah Khamenei, is het voornemen een voorbeeld van de incompetentie en het falen van de VS.
Volgende week woensdag komt de Organisatie Islamitische Samenwerking (OIS) in een spoedzitting bijeen in Turkije om het Amerikaanse besluit te bespreken. In de OIS zitten 57 landen die (deels) islamitisch zijn.
Verheugd
De burgemeester van Jeruzalem heeft juist verheugd gereageerd op het besluit. Hij zegt dat het verhuizen van de ambassade niet lang op zich hoeft te laten wachten. De VS kan volgens burgemeester Barkat zijn consulaat in de stad omvormen tot ambassade.
"De Amerikanen kunnen gewoon het logo van het consulaat vervangen voor het logo van de ambassade. Twee mariniers kunnen het in twee minuten doen", zei Barkat in een interview met een Israëlische radiozender.
De Israëlische premier Netanyahu heeft nog niet gereageerd. Mogelijk doet hij dat pas na de toespraak van Trump, die om 19.00 uur Nederlandse tijd verwacht wordt.
Paus Franciscus zegt in een reactie dat het belangrijk is dat de status quo van Jeruzalem gehandhaafd blijft. Volgens hem zijn "wijsheid en voorzichtigheid" belangrijk om verdere conflicten te voorkomen. "Het erkennen van de rechten van alle mensen in het Heilige Land is een primaire voorwaarde voor dialoog", zegt de paus. Hij sprak gisteren met de Palestijnse president Abbas over de ontwikkelingen.
De Britse minister Johnson van Buitenlandse Zaken zegt "met zorgen kennis te hebben genomen" van het bericht. EU-buitenlandcoördinator Mogherini zei gisteren al dat de Europese Unie voorstander is van de tweestatenoplossing en dat elk proces dat die ondermijnt, moet worden vermeden.
Rusland zegt bezorgd te zijn dat het conflict tussen de Palestijnen en Israël verder oplaait.
Nederland
De Nederlandse regering heeft nog niet gereageerd op het voornemen van de VS om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël. Nederland zelf erkent Jeruzalem niet als hoofdstad. De Nederlandse ambassade staat in Tel Aviv en er zijn geen plannen voor een verhuizing.
Duitsland heeft naar aanleiding van het besluit van president Trump zijn reisadvies voor Israël aangepast. Duitsers wordt geadviseerd vandaag op te passen voor demonstraties in Jeruzalem, de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook, die kunnen uitlopen op geweld. Ook Frankrijk roept inwoners op demonstraties uit de weg te gaan.
Het Nederlandse reisadvies voor Israël is vooralsnog onveranderd. Daarin werd al geadviseerd om demonstraties te vermijden.