President Trump in mei bij de Klaagmuur in Jeruzalem
NOS NieuwsAangepast

CIDI is bang voor geweldsexplosie Jeruzalem

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) vreest dat Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël kan leiden tot veel geweld. Directeur Hanna Luden van de Joodse organisatie zegt dat ze haar hart vasthoudt.

"Ik had liever een andere volgorde gezien: eerst de partijen aan tafel en dan deze mooie woorden", zegt Luden. "Als ik Trumps adviseur was zou ik zeggen: doe het niet."

Luden wijst erop dat Jeruzalem al zeventig jaar de officiële hoofdstad is van Israël. "Het is eigenlijk gewoon erkennen dat Amsterdam de hoofdstad is van Nederland. Er verandert niets, behalve dat er een geweldsexplosie kan komen."

Koren op de molen

De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland noemt de erkenning een zorgelijke ontwikkeling. "Het conflict wordt hiermee verder aangewakkerd en het vredesproces wordt moeilijker gemaakt. De VS moet juist zorgen voor meer stabiliteit en moet boven de partijen staan. Dit is koren op de molen van radicale islamitische groeperingen. Het anti-westerse gevoel wordt groter gemaakt", zegt Saïd Bouharrou van de Raad.

Moslims in Nederland zijn bang dat het de verkeerde kant op gaat, zegt Bouharrou. "Ik kan niet voor alle moslims praten, maar het sentiment is: als het daar gebeurt, dan komt het vast ook hiernaartoe. Het is onvermijdelijk dat deze beslissing ook in Nederland gevolgen zal hebben."

Politieke reacties

De Nederlandse regering erkent Jeruzalem niet als hoofdstad, net als veel andere landen. De Nederlandse ambassade is dan ook gevestigd in Tel Aviv. Er zijn geen plannen om daar verandering in te brengen.

De PVV diende eind vorig jaar een motie in om Jeruzalem wel als hoofdstad te gaan zien en de Nederlandse ambassade te verplaatsen, maar die werd verworpen. Alleen de PVV, ChristenUnie, SGP en de fractie Bontes/Van Klaveren stemden voor.

Binnen de Tweede Kamer zijn de reacties gemengd op de aangekondigde stap van het Witte Huis. Joël Voordewind van regeringspartij ChristenUnie schrijft op Twitter dat hij wel voor Nederlandse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël is.

Ook SGP-leider Van der Staaij is voorstander: "Jeruzalem is voor iedereen bijzonder, maar is als stad van Koning David zonder twijfel de hoofdstad van het Joodse volk. Van harte steun voor Jeruzalem als ongedeelde hoofdstad van Israël. Ook de Nederlandse ambassade hoort in Jeruzalem!"

Sjoerd Sjoerdsma van D66 zegt dat Trump een bom legt onder de tweestatenoplossing. Hij noemt het voornemen roekeloos. "Waarom zou je een fragiele regio doelbewust verder destabiliseren?", vraagt Sjoerdsma zich af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl