NOS NieuwsAangepast

Trump belt Arabische leiders over verplaatsen ambassade naar Jeruzalem

De Amerikaanse president Trump heeft verschillende leiders in het Midden-Oosten telefonisch verteld dat hij de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem verplaatst. De belronde ging langs onder anderen de Palestijnse president Abbas en de Saudische koning Salman.

Met de boodschap haalt Trump de woede van de Arabische wereld op zijn hals. Abbas waarschuwde Trump naar eigen zeggen in het gesprek voor de "gevaarlijke gevolgen" die de verplaatsing heeft. Abbas belde daarna met de paus, de Russische president Poetin, de Franse president Macron en de Jordaanse koning Abdullah met de vraag het besluit tegen te houden.

Gevaarlijke gevolgen

Abdullah heeft Trump verteld dat het besluit gevaarlijke gevolgen heeft voor de stabiliteit en veiligheid in de regio. Verder zei hij dat hij de Amerikaanse pogingen tot vredesgesprekken tussen Arabische landen en Israël blokkeert.

Ook sprak Trump met de Egyptische president Sisi, die stelde dat de kwestie in het Midden-Oosten ingewikkelder wordt. Koning Salman van Saudi-Arabië heeft Trump gewaarschuwd dat het een gevaarlijke stap is, die de gevoelens van moslims zal versterken.

Grote demonstraties

Israëlische journalisten melden dat het Amerikaanse consulaat in Jeruzalem rekening houdt met problemen. Naar verluidt wordt het personeel en andere Amerikanen geadviseerd om uit de buurt van de Oude Stad en Westelijke Jordaanoever te blijven uit angst voor grote demonstraties.

Het is nog niet duidelijk of Trump daadwerkelijk de ambassade gaat verplaatsen. Verwacht wordt dat hij er morgen een toespraak over houdt.

Jeruzalem als hoofdstad

Het gevoelige punt is dat Trump met de verplaatsing impliceert dat de VS Jeruzalem als hoofdstad van Israël ziet. En dat staat haaks op het buitenlandbeleid dat de VS de laatste decennia heeft gevoerd. De Amerikanen bepleitten altijd dat een gewijzigde rol voor Jeruzalem na onderhandelingen met de Palestijnen tot stand moet komen. En zij willen juist Oost-Jeruzalem als hun eigen hoofdstad.

Vanmiddag nog bemoeide EU-buitenlandcoördinator Mogherini zich met de discussie. Zij zegt dat de stad de hoofdstad van zowel Israël als de Palestijnen moet worden. Elke actie die een tweestatenoplossing ondermijnt, moet volgens Mogherini worden voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl