1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
EPA
NOS NieuwsAangepast

Trump stelt besluit over verplaatsen ambassade in Israël uit

President Trump heeft de beslissing over het verplaatsen van de Amerikaanse ambassade in Israël uitgesteld naar later deze week. Een verhuizing van Tel Aviv naar Jeruzalem ligt uiterst gevoelig, omdat het zou impliceren dat de VS Jeruzalem erkent als de hoofdstad van Israël. Dat zou tot grote woede leiden bij de Palestijnen.

Volgens een woordvoerder van het Witte Huis zal Trump "in de komende dagen" een verklaring afleggen.

Veiligheidsgronden

Volgens een wet die in 1995 door het congres werd aangenomen, moet de president de Amerikaanse ambassade in Israël verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Hij mag daar alleen van afzien op veiligheidsgronden en dan voor een duur van zes maanden. Sinds 1995 heeft iedere president om de zes maanden de verhuizing van de ambassade tegengehouden.

Trump heeft al voor zijn verkiezing gezegd dat hij daar een einde aan wil maken, maar tot dusverre heeft hij de daad niet bij het woord gevoegd. Hoge Amerikaanse ambtenaren in Washington zeggen dat hij dat ook deze keer niet zal doen.

Tegelijkertijd zeggen deze ambtenaren dat Trump waarschijnlijk morgen eenzijdig Jeruzalem zal erkennen als de hoofdstad van Israël. Dat zou een breuk betekenen met het Amerikaanse beleid van de afgelopen tientallen jaren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl