Minister Hoekstra van Financiën (CDA), staatssecretaris Snel van Financiën (D66) en SP-Kamerlid Leijten
NOS NieuwsAangepast

'Kabinet praat met gespleten tong over belastingontwijking'

In de Tweede Kamer wordt verschillend gereageerd op het beeld van Nederland als dwarsligger bij het tegengaan van belastingontwijking.

De linkse oppositiepartijen vinden dat Nederland twee gezichten laat zien. In de Tweede Kamer hebben de achtereenvolgende kabinetten gezegd dat het Nederland menens is met de aanpak van belastingontwijking. In Brussel klinkt achter gesloten deuren een ander geluid, zo kwam vandaag in het nieuws.

SP-Kamerlid Leijten, die ook in de onderzoekscommissie naar de Panama Papers zat, is niet verrast. "Dit wisten we eigenlijk al." Ze wil dat Nederland internationaal afspraken maakt waardoor "ook de grote bedrijven en de rijken" meebetalen. "Wie is hier nu de baas, de multinationals of zijn wij dat?"

Op de rem

Ook GroenLinks-leider Klaver vindt dat Nederland voortdurend op de rem staat terwijl naar buiten toe het kabinet "een grote mond" heeft over hervorming. "Het kabinet heeft een gespleten tong", zegt Klaver. "Die dubbele houding kan niet."

GroenLinks en SP vinden dat de geheime vergaderingen in Brussel openbaar moeten zijn, zodat je kunt zien wat de mening van de Europese landen echt is. "Dit is niet goed voor het vertrouwen in de Europese politiek", zegt Klaver.

Gesloten deuren

Regeringspartij VVD vindt het juist logisch dat de Europese landen ervoor kiezen om over zoiets gevoeligs als het veranderen van belastingwetten achter gesloten deuren te onderhandelen.

"Het is belangrijk dat er een effectieve aanpak van brievenbusfirma's komt en dat gegevens tussen belastingdiensten beter worden uitgewisseld", zegt Kamerlid Lodders. Coalitiegenoot CDA wil nog niet reageren, maar eerst de stukken bestuderen.

Nederlandse belastingbetaler

Politiek verslaggever Ron Fresen: "Nederland praat met twee monden. Het ene zeggen, dat je belastingontwijking aanpakt, en het andere doen, juist zorgen dat dat niet gebeurt."

Daarbij spelen economische belangen, het vestigingsklimaat en de belangen van de Nederlandse belastingbetaler een belangrijke rol, zegt Fresen. "Nederland past er kennelijk voor om die op het spel te zetten, terwijl andere landen dat met hún belangen ook niet doen", zegt hij. "We zijn gekke Henkie niet, hoorde ik al in de wandelgangen."

Historie

Het kabinet herkent zich niet in het geschetste beeld. "Het is natuurlijk zo dat Nederland een historie heeft waarin wij een iets lossere fiscale moraal hadden dan een aantal andere Europese landen", zegt staatssecretaris Snel. "Maar inmiddels is ook in Nederland de gedachte daarover anders."

Snel zegt dat er geen sprake is van vertragingstactiek maar van zorgvuldige wetgeving en richtlijnen die in overleg met het bedrijfsleven moeten worden ingevoerd.

Staatssecretaris Snel: dit beeld herken ik echt niet

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl