NOS NieuwsAangepast

Duizenden geëvacueerd om natuurbranden Californië

Video Bosbranden VS

In de Amerikaanse staat Californië zijn zeker 27.000 bewoners midden in de nacht geëvacueerd, omdat hevige natuurbranden hun huis bedreigen. De brand woedt in de buurt van de steden Ventura en Santa Paula, ruim honderd kilometer ten noordwesten van Los Angeles.

De grootste brandhaard ontstond gisteren in Ventura County. Het vuur verspreidde zich in de uren daarna over meer dan 120 vierkante kilometer. Inmiddels zijn meer dan 150 gebouwen verwoest. Verder zitten zo'n 260.000 mensen zonder stroom.

Ongeveer 500 brandweerlieden bestrijden het vuur, maar dat wordt sterk aangewakkerd door de harde wind. Zuid-Californië heeft in de herfst geregeld te maken met droge, harde wind, die ook wel bekend staat als de Santa Ana-wind.

Bosbranden bij Highway 126 in Santa Paula, California

Op sommige plaatsen zijn windsnelheden gemeten van 100 kilometer per uur. Weerkundigen zeggen dat de harde wind zeker tot donderdag zal aanhouden.

Bij het blussen is een brandbestrijder gewond geraakt. Een persoon die op de vlucht was voor het vuur kwam om bij een verkeersongeluk. Verder is er nog niets bekend over slachtoffers.

In oktober kwamen 42 mensen om het leven bij hevige natuurbranden in Californië. Tienduizend gebouwen werden toen door het vuur verwoest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl