NOS Nieuws

Natuurbranden eisen leven in Californië

Grote natuurbranden hebben in Californië een brandweerman het leven gekost. Honderden mensen zijn hun huis ontvlucht.

In het noorden van de Amerikaanse staat woeden 24 branden, die tienduizenden hectaren grond hebben verwoest. Tientallen gebouwen zijn in de as gelegd en duizenden andere worden door het vuur bedreigd.

De meeste branden zijn ontstaan door blikseminslagen. Omdat het er na het onweer nauwelijks heeft geregend en het in Californië erg warm is, grijpen ze snel om zich heen. De gouverneur van de staat heeft de noodtoestand afgekondigd.

  • AFP
    Duizenden brandweermensen zijn ingezet
  • AFP
    Meerdere huizen zijn ten prooi gevallen aan het vuur
  • EPA
    Een blusvliegtuig bestrijdt de brand
  • AFP
    De vlammen zijn tientallen meters hoog
  • EPA
    Door de droogte is het vuur moeilijk te bestrijden

Zo'n 9000 brandweerlieden proberen de branden onder controle te krijgen. Ze doen dat zowel vanaf de grond als vanuit de lucht, met blusvliegtuigen.

De grootste brand woedt in het Lower Lake-gebied, ten noorden van San Francisco. In het rurale gebied is de brandweer door een dik rookgordijn naar de boerderijen gegaan om paarden, geiten en ander vee vrij te laten. Hun eigenaren waren de regio al ontvlucht.

De brandweer hoopt voor de komende dagen op koeler weer, maar het lijkt erop dat het opnieuw gaat onweren. Nieuwe bliksemschichten zouden weer nieuwe branden kunnen veroorzaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl