Aanhanger van oppositieleider Nasralla bij rellen
NOS NieuwsAangepast

Honduras heeft verkiezingsuitslag maar strijd is nog niet beslecht

President Hernandez van Honduras lijkt zich te kunnen opmaken voor een nieuwe termijn, maar volgens de oppositie in het land is er bij de presidentsverkiezingen sprake van stembusfraude.

Volgens de nationale kiesraad heeft Hernandez bijna 43 procent van de stemmen, tegenkandidaat Salvador Nasralla ruim 41 procent. Een verschil van zo'n 46.000 stemmen. Alle stemmen zijn geteld, maar er is nog geen winnaar uitgeroepen. Partijen krijgen tien dagen de tijd om bezwaar aan te tekenen tegen de uitslag. In een eerder stadium riep zowel Nasralla als Hernandez de verkiezingsoverwinning uit.

Rellen en arrestaties

Sinds de verkiezingen van 26 november zijn de spanningen in het land hoog opgelopen. De uitslag werd meerdere keren uitgesteld, tot ongenoegen van aanhangers van de oppositie, die de straat op gingen.

Protesten in hoofdstad Tegucigalpa liepen uit op rellen, waarbij de politie traangas en waterkanonnen inzette. De afgelopen dagen vielen enkele doden en tientallen gewonden. Honderden betogers werden gearresteerd. Om het geweld tegen te gaan werd een avondklok ingesteld.

Oppositieleider Salvador Nasralla spreekt zijn aanhang toe.

De oppositie is vastbesloten om de uitslag aan te vechten. Nasralla herhaalde dat er stembusfraude is gepleegd. Enkele stembussen waar "inconsistente" resultaten werden waargenomen, zijn gecontroleerd zonder de aanwezigheid van Nasralla en zijn partij.

Nasralla wil een algehele hertelling onder toezicht van internationale waarnemers. Volgens hem zijn leden van de kiesraad bovendien werknemers van president Hernandez.

Corruptie

Tegenstanders noemen Hernandez, die wordt gesteund door de Verenigde Staten, een dictator. Na zijn aanstelling in 2014 werd hij in eerste instantie nog geroemd vanwege het aan banden leggen van de georganiseerde misdaad.

Maar Hernandez trok steeds meer macht naar zich toe. Zo maakte hij zijn kandidaatstelling voor een tweede regeringstermijn mogelijk door een grondwetswijziging.

Daarnaast wordt hij beschuldigd van banden met drugkartels. Ook neemt het bendegeweld in Honduras toe, stijgt het moordcijfers en is de economie van het land uitermate zwak. Voormalig tv-presentator en sportjournalist Nasralla heeft zich opgeworpen als een kandidaat die de corruptie gaat aanpakken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl