Demonstraties en rellen in de buurt van het gebouw van de kiescommissie
NOS NieuwsAangepast

Traangas en waterkanonnen in Honduras na presidentsverkiezingen

In Honduras zijn de presidentsverkiezingen van zondag uitgelopen op rellen. Aanhangers van de oppositie gooiden met stenen naar de politie. Die heeft op haar beurt traangas en waterkanonnen tegen de demonstranten ingezet. In de hoofdstad Tegucigalpa zijn zeker twee agenten en twee demonstranten gewond geraakt.

Het tellen van de stemmen duurt al vier dagen. President Hernandez en zijn rivaal, televisiepresentator Nasralla, hebben allebei de overwinning opgeëist.

In eerste instantie ging Nasralla op kop. Vervolgens duurde het anderhalve dag voor er nieuwe resultaten werden gepubliceerd. In die nieuwe resultaten stond Hernandez voor. Inmiddels is ruim 90 procent van de stemmen geteld. Hernandez heeft bijna 43 procent van de stemmen, Nasralla ruim 41 procent.

Rellen in Honduras na presidentsverkiezingen

Volgens de kiescommissie liep het tellen van de stemmen een paar keer vertraging op door computerproblemen. Nasralla en zijn aanhangers geloven dat niet en zeggen dat er wordt gefraudeerd.

Nasralla riep zijn aanhangers op om in de hoofdstad de straat op te gaan. Dat leidde ook weer tot vertraging bij het tellen van de stemmen. Het gebouw van de kiescommissie werd ontruimd, omdat er traangas dat tegen de demonstranten werd gebruikt naar binnen drong.

Uitslag respecteren

Vanuit het buitenland wordt met bezorgdheid gekeken naar de ontwikkelingen in het Midden-Amerikaanse land. De angst bestaat dat als de onrust aanhoudt, die de legitimiteit van de uiteindelijke winnaar kan ondermijnen.

De Organisatie van Amerikaanse Staten vindt dat onregelmatigheden in het verkiezingsproces moeten worden onderzocht. De organisatie roept Hernandez en Nasralla op om de einduitslag te respecteren.

Het 9 miljoen inwoners tellende Honduras is een arm land dat lijdt onder bloedige conflicten tussen drugsbendes. Het land staat hoog op de lijst van landen waar de meeste moorden worden gepleegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl