NOS SportAangepast

Knielende Kaepernick krijgt award voor zijn moed

Knielende Kaepernick krijgt award voor zijn moed

De knielende American football-speler Colin Kaepernick heeft in Los Angeles de ACLU's Courageous Advocate Award gekregen. Dat is een prijs voor de moedigste actie van het afgelopen jaar in de strijd om gelijke burgerrechten.

Kaepernick krijgt de prijs vanwege zijn actie waarbij hij, als eerste, knielde tijdens het spelen van het volkslied. De quarterback deed dit in augustus vorig jaar als protest tegen het politiegeweld tegen zwarte Amerikanen.

Zijn actie, die bekend werd onder de naam 'take a knee', kreeg vervolgens veel steun van andere sporters. Ook in Europa bleef het niet onopgemerkt. In oktober knielden de spelers van de Duitse voetbalclub Hertha BSC ook voor het duel met Schalke 04.

Maar er zijn ook tegenstanders die het gebaar niet kunnen waarderen. Onder anderen de Amerikaanse president Trump heeft zich er al meerdere keren woedend over uitgelaten.

Doodsbedreigingen

Kaepernick nam de prijs in Los Angeles zelf in ontvangst. De organisatie hield de komst van de NFL-speler stil om zo zijn veiligheid te waarborgen. Nog steeds ontvangt de American football-speler doodsbedreigingen vanwege zijn actie.

De ACLU Awad is overigens niet de eerste prijs voor Kaepernick. Ook Sports Illustrated heeft hem onderscheiden. Het Amerikaanse sporttijdschrift deed dit met de Muhammad Ali Legacy Award.

Geen club

Kaepernick heeft nog altijd geen nieuwe club gevonden nadat hij in maart van dit jaar zijn contract liet ontbinden bij de San Francisco 49ers. Volgens hem spannen de 32 teams uit de NFL samen en hebben ze onderling afgesproken om hem geen contract aan te bieden. In oktober klaagde de quarterback alle clubs aan wegens samenzwering. Die zaak loopt nog.

Kaepernick (midden) knielt samen met twee ploeggenoten tijdens het volkslied

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl