Ali Abdullah Saleh
NOS NieuwsAangepast

Oud-president Jemen op de vlucht gedood door rebellen

In Jemen hebben Houthi-rebellen de woning van oud-president Saleh in het centrum van de hoofdstad Sanaa opgeblazen en hem bij een vluchtpoging naar Saudi-Arabië gedood. Saleh werd volgens partijgenoten buiten Sanaa door een raketwerper onder vuur genomen en vervolgens in zijn auto doodgeschoten.

Na de aanval zijn er beelden opgedoken van een dode Saleh die met een hoofdwond in een truck wordt getild. Op zijn overhemd zijn bloedvlekken te zien.

Het Internationale Rode Kruis meldt dat er de afgelopen vijf dagen zeker 125 doden en 238 gewonden zijn gevallen in de hoofdstad.

In Jemen is al zo'n drie jaar een strijd gaande waarbij ruim 10.000 mensen om het leven zijn gekomen. Als gevolg van die strijd en een lucht-, zee- en landblokkade, kunnen hulporganisaties nauwelijks hun werk doen in Jemen en is er een groot voedseltekort in het land. Ook heersen er ziektes. Bij een massale uitbraak van cholera, de grootste in de moderne geschiedenis, werden ongeveer een miljoen mensen getroffen; er vielen meer dan 2000 doden.

De strijd in het land gaat tussen een Arabische coalitie, geleid door Saudi-Arabië, en de Houthi-rebellen. Het conflict escaleerde met het verjagen van de regering van president Hadi door de Houthi's, maar is uitgemond in een machtsstrijd tussen het soennitische Saudi-Arabië en het sjiitische Iran, dat aan de kant van de Houthi's staat. In hoeverre Iran de rebellen daadwerkelijk actief steunt, is niet duidelijk.

Vorig jaar gingen de aanhangers van Saleh en de Houthi's een samenwerking aan tegen de Arabische coalitie, maar vanmorgen maakte Saleh daar officieel een einde aan. De oud-president, die nog altijd veel invloed heeft in Jemen, zei gisteren dat hij bereid was een "nieuwe bladzijde te beginnen" in de verhoudingen met de coalitie, als deze zou ophouden met de aanvallen op Jemenitische burgers.

Houthi-rebellen bij een militair controlepunt in Sanaa

Bij bombardementen is afgelopen nacht ook een opslagplaats van het Rode Kruis getroffen. De organisatie zegt zo snel mogelijk weer toegang tot de opslagplaats te willen krijgen om zo het ziekenhuis van Sanaa te bevoorraden.

Secretaris-generaal António Guterres van de VN heeft de strijdende partijen in Jemen opgeroepen tot een staakt-het-vuren in Sanaa. Hij maakt zich zorgen over de uitbarsting van geweld de afgelopen dagen. Al voor de aanvallen van de afgelopen dagen, voltrok zich in Jemen de grootste humanitaire ramp van de wereld, zegt hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl