Staatssecretaris Knops in Sint-Maarten
NOS NieuwsAangepast

Knops: 550 miljoen wederopbouw St-Maarten misschien niet genoeg

  • Dick Drayer

    Correspondent Curaçao

  • Dick Drayer

    Correspondent Curaçao

Staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties kan zich na zijn bezoek aan de Bovenwindse Eilanden voorstellen dat er nog meer hulp nodig is dan de 550 miljoen euro die is toegezegd.

Gisteren beëindigde de kersverse staatssecretaris zijn rondreis langs Saba, Sint-Eustatius en Sint-Maarten, die drie maanden geleden werden getroffen door de orkaan Irma. De laatste drie dagen was Knops in gezelschap van koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

"De opgave die er ligt is immens", zegt Knops. "Dat zie je als je rondrijdt. Er is sprake van een enorme ramp met heel veel schade. Ik zou bijna zeggen dat het geld dat wij sturen nooit voldoende is, maar voor de komende tijd is dit wel een heel fors bedrag: tweemaal zoveel als de mensen per jaar met z'n allen op het eiland verdienen."

Vriespunt

De staatssecretaris heeft zijn bezoek gebruikt om de kou uit de lucht te halen. De sfeer was onder premier Marlin tot het vriespunt gedaald. Daardoor kwam de hulp voor wederopbouw in gevaar, maar dat lijkt nu voorbij. "In het overleg met de nieuwe premier is bepaald dat het besluit om in te stemmen met de Nederlandse voorwaarden voor hulp komende week wordt genomen. Daarmee is de weg vrij om met de wederopbouw te beginnen", zegt Knops.

Die wordt dan uitgevoerd door de Wereldbank. De overeenkomst daarmee is nog niet rond, erkent Knops. "Er is een echte wens van de Wereldbank om dit te doen, daarvoor zijn ze ook geëquipeerd. We willen dit zo snel mogelijk rond krijgen. Het volgende orkaanseizoen komt er al weer aan, dus we moeten vaart maken."

Franse kant

Saint-Martin, de Franse kant van het eiland, is voor een groot deel afhankelijk van het voormalige Nederlandse deel. Knops heeft tijdens zijn bezoek overleg gevoerd met de lokale autoriteiten aan die kant om de wederopbouw af te stemmen.

"Premier Rutte heeft gesproken met de Franse president en ik heb binnenkort overleg met mijn ambtsgenoot in Parijs. Het is één eiland, er liggen gemeenschappelijke uitdagingen, zoals bijvoorbeeld de afvalverwerking, de watervoorziening voor de landbouw en het toerisme."

Het is drie maanden geleden dat Irma toesloeg, maar er moet nog steeds een hele slag gemaakt worden.

Staatssecretaris Knops

Knops vindt het belangrijk dat niet alleen grote projecten uit de 550 miljoen euro wederopbouwhulp worden betaald, maar ook kleine zaken.

"Ik ben deze week bij veel mensen thuis geweest en de situatie is nog steeds verre van normaal. Het geld voor de wederopbouw moet wat mij betreft ook gebruikt worden om de basisvoorwaarden om te leven te verbeteren: voedsel- en watervoorzieningen. Het is drie maanden geleden dat Irma toesloeg, maar er moet nog steeds een hele slag gemaakt worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl