Het koningspaar sprak met schoolkinderen over hun ervaringen na Irma Rijksvoorlichtingsdienst

Koning Willem-Alexander vindt het indrukwekkend hoe hard er al is gewerkt aan de wederopbouw van Sint-Maarten. Na een rondrit over het eiland zei hij dat het drie maanden geleden nog een grote puinhoop was, maar dat het toekomstperspectief nu alweer zonnig is.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben de afgelopen drie dagen Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius bezocht. De koning was er in september, vlak na de orkaan Irma, ook al.

Hij noemde het ongelooflijk te horen hoe dankbaar de mensen zijn over de inzet van de Nederlandse mariniers en anderen die helpen. Volgens hem is de angst verdwenen dat er net als in 1995 na de orkaan Louis overal tentenkampen komen. "Mensen zitten nog wel in de opvang, maar daar komen huizen voor", zei de koning.

Schoolkinderen

De koning en koningin hebben op Sint-Maarten met veel mensen gesproken, ook met schoolkinderen. Ze ontmoetten de kinderen bij een voedselverdeelpunt van het Rode Kruis, van waar achttien scholen dagelijks worden voorzien van ontbijt en lunch voor in totaal 4000 leerlingen.

Verder bezochten Willem-Alexander en Máxima de Simpson Causeway Bridge, waar ze uitleg kregen over de schade die de storm in de natuur heeft aangericht. Zo zijn de mangrovebossen langs de lagune van de Simpson Baai grotendeels verwoest en zijn de nesten van zeeschildpadden verdwenen.

Koningspaar brengt bezoek aan Sint-Maarten

550 miljoen

Het koninklijk paar wordt vergezeld door staatssecretaris Knops van Koninkrijksrelaties. Hij sprak eerder deze week al op het eiland over de Nederlandse hulp voor de wederopbouw. De Nederlandse regering trekt daar 550 miljoen euro voor uit.

STER reclame