'Bevolking Sint-Maarten getraumatiseerd na orkaan Irma'
Rond de dertig procent van de bevolking van Sint-Maarten heeft ernstige psychische klachten gekregen door de orkaan Irma. Dat zeggen psychologen op het eiland in het tv-programma Zembla.
De vereniging van Psychologen op Sint-Maarten, APAP, stelt in een brandbrief aan het ministerie van Gezondheid, Sociale Zaken en Arbeid dat er bij de wederopbouw onvoldoende rekening wordt gehouden met het psychologisch welzijn van de bevolking.
APAP roept de regering op meer te investeren in de psychologische begeleiding van de bevolking van Sint-Maarten. "Psychologische hulp is fundamenteel voor deze samenleving", schrijft de vereniging.
Niet alleen materiële schade
De verwoestende orkaan raasde op 6 september over het eiland. Het was de zwaarste orkaan sinds mensenheugenis. Sint-Maarten lag daarna volledig in puin.
De schade is niet alleen materieel. De bewoners hebben volgens de psychologen ook een flinke psychische klap gekregen. Als daar te weinig aan wordt gedaan heeft dat op langere termijn grote gevolgen.
Psycholoog Caroline van Oost van APAP vertelt in Zembla dat mensen klachten krijgen omdat ze niet goed kunnen bevatten wat er is gebeurd. Hun hele wereld is in een paar uur volledig veranderd.
Doodsangsten
"Als zoiets groots gebeurt, voel je je volledig reddeloos en dat is een heel moeilijk gevoel om te ervaren." Daardoor kunnen posttraumatische stressklachten (PTSS) en andere psychologische klachten ontstaan.
Van Oost noemt het voorbeeld van een vrouw die tijdens de orkaan haar kind in een kast had gestopt en die uit alle macht dichthield in de hoop dat het kind ongedeerd zou blijven.
Nog weken daarna bleef de vrouw angstig en dat werd steeds erger. Zo haastte ze zich naar binnen zodra het een beetje begon te waaien.
Voorlichting
Psychologen adviseren bij traumatische ervaringen, zoals een orkaan, zo snel mogelijk daarna de dagelijkse routine weer op te pakken, hoe moeilijk dat ook is.
"Ook al heb je geen werk, sta op, ga ontbijten en kijk of je bijvoorbeeld even met je buren kan spreken of ergens mee kan helpen. Zorg dat je actief blijft," aldus Van Oost. Doen mensen dat niet, dan ontstaat het gevaar dat ze geïsoleerd en depressief raken.
De komende week geeft APAP voorlichting aan gezinsvoogden, kinderen en verzorgers op Sint-Maarten. Ook gaan de psychologen door met het onderzoek naar de psychische gesteldheid van de bevolking, om een vollediger beeld te kunnen krijgen.