NOS NieuwsAangepast

Sint-Maarten vol geraakt door Irma, amper zicht op situatie

Orkaan Irma heeft de bovenwindse eilanden vol geraakt. Het oog van de orkaan van de zwaarste categorie kwam begin van de middag boven Sint-Maarten te liggen. Ook Saba en Sint-Eustatius zijn getroffen.

Volg ons liveblog voor de laatste updates en beelden.

De omvang van de schade is nog onduidelijk. Omdat de stroom is uitgevallen, is er vrijwel geen communicatie mogelijk. Zo is er nog geen informatie over mogelijke slachtoffers. Ook minister Plasterk heeft naar eigen zeggen geen beeld van de omvang van de ramp.

Water en puin

Op beelden is te zien dat er veel schade is op Sint-Maarten. Straten liggen bezaaid met puin, auto's staan onder water en boten in havens zijn verwoest.

Irma houdt huis op Sint-Maarten en andere eilanden

Ook het vliegveld van Sint-Maarten is getroffen door Irma. Zowel in de terminal als buiten bij de gates is er veel schade. Het is nog onduidelijk wanneer het vliegveld weer open kan gaan.

Irma raast over de Caribische eilanden met windstoten die oplopen tot ver boven de 300 kilometer per uur, een zeer uitzonderlijke snelheid.

De orkaan ging omstreeks 6.30 uur Nederlandse tijd aan land op het eiland Barbuda, ten oosten van Sint-Maarten. De storm zou daar enorm hebben huisgehouden. Er is al uren geen contact meer geweest met het eiland en volgens een Amerikaanse bron is het eiland met 1700 inwoners "schoongeveegd". De regering van Antigua en Barbuda gaat er desondanks van uit dat er geen slachtoffers zijn.

Hulp

De Franse minister van Binnenlandse Zaken heeft gezegd dat er op diverse Franse eilanden in de Cariben eveneens forse schade is. Op Saint-Martin, het Franse deel van Sint-Maarten, zijn volgens hem de vier stevigste gebouwen vernietigd. Ook het regeringsgebouw zou gedeeltelijk zijn verwoest.

De minister voor Overzeese Gebieden, Annick Girardin, vertrekt vandaag nog naar het gebied. Of er ook Nederlandse bewindslieden gaan, is nog onduidelijk. De marine en het Rode Kruis zetten wel al hulpacties op.

Rode Kruis bereidt noodhulp voor

Voordat Irma aan land ging, viel boven Sint-Maarten al heel veel regen. Ook stroomde zeewater het eiland op en zette straten blank, onder meer in Philipsburg, de hoofdstad van het Nederlandse deel.

Andere Franse eilanden die door Irma zijn geraakt zijn Saint-Barthélémy en het grotere Guadeloupe. In Saint-Barthélémy is net als op Sint-Maarten de stroom uitgevallen. De hulpdiensten zouden niet kunnen uitrukken omdat hun garages onder water staan.

Orkaan trekt verder

Irma trekt de komende uren verder richting Puerto Rico en scheert vervolgens langs de noordkant van de Dominicaanse Republiek, Haïti en Cuba richting Florida. De laatste verwachting van het Hurricane Center in de Verenigde Staten is zeer ongunstig voor die staat. Zo wordt Florida volgens recente modellen vol geraakt, al is de orkaan tegen die tijd waarschijnlijk wel afgezwakt.

Het pad van Irma over de Caraïben

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl