De vuurwerkshow in Rotterdam
NOS NieuwsAangepast

Rotterdamse relschoppers met Oud en Nieuw verplicht thuis

Rotterdammers die tijdens de laatste jaarwisseling betrokken waren bij rellen, mogen komende Oud en Nieuw niet de straat op. In een brief wordt hun opgelegd thuis te blijven, zegt burgemeester Aboutaleb tegen RTV Rijnmond.

Het is niet duidelijk hoeveel relschoppers deze brief binnenkort krijgen. Volgens Aboutaleb gaat het om mensen die betrokken waren bij georkestreerde rellen, waarbij de ME moest ingrijpen. Hij noemt Oud en Nieuw "een georganiseerde crisissituatie".

Aboutaleb stelt ook meerdere vuurwerkvrije zones in. Een van de zones is een groot gebied in Rotterdam-Zuid, rondom de Riederlaan, in de wijk Hillesluis. Daar moest de ME vorig jaar tijdens rellen optreden.

Verbod vuurpijlen en knallers

De Onderzoeksraad voor Veiligheid pleitte gisteren in een rapport voor een verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk. Door het vuurwerk raken jaarlijks bijna vijfhonderd mensen gewond. Knalvuurwerk wordt volgens de raad vaak naar omstanders en hulpverleners gegooid en veroorzaakt bij veel mensen een onveilig gevoel.

Aboutaleb steunt de oproep van de OVV: "Als het zou kunnen helpen om schade te voorkomen aan mensenlevens en eigendommen van de samenleving, dan is dat de moeite waard." Volgens hem moet een eventueel verbod wel landelijk worden ingevoerd en niet alleen in bepaalde gemeenten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl